Antandros'ta Paris'in Seçimi canlandırılacak

Antandros'ta Paris'in Seçimi canlandırılacak

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Antandros antik kentinde 4-7 Mayıs tarihlerinde çalıştay yapılacak ve tarihin ilk güzellik yarışması canlandırılacak.

Antandros antik kenti için Balıkesir’in Edremit ilçesinde 4-7 Mayıs tarihlerinde çalıştay yapılacak ve tarihin ilk güzellik yarışması canlandırılacak.

Edremit Belediyesi Antandros antik kenti ile ilgili bir projeye başlıyor. Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yapan ve Roma şehrinin efsanevi kurucusu Aeneas’ın gemilerini inşa ettiği Antandros antik kentinde 4-7 Mayıs tarihlerinde çalıştay yapılacak. Proje kapsamında hem tarihin ilk güzellik yarışması canlandırılacak hem de örnek bir gemi inşa edilerek Antandros limanında yola çıkarak Roma’da son bulacak rota takip edilecek. Birçok efsaneye ev sahipliği yapan Kazdağları’nda 1750 yıllık bir geçmişe sahip Antandros tarihte ilginç olaylara sahne olmuş. Troia (Truva) savaşlarının çıkmasına neden olduğu söylenen üç güzeller yarışması da bu kentte yapılmış. Efsaneye göre Zeus; Athena, Hera ve Afrodit arasındaki güzellik yarışmasında Troia Kralı Priamos’un oğlu Paris’ten en güzeli seçmesini ister.

Tanrıçalar Paris’in önünde sıraya dizilirler. Hera, kendisini seçerse ona Asya imparatorluğunu, Athena gireceği tüm savaşlarda zafer, Afrodit ise dünyanın en güzel kızı Helene’i vereceğini vaat eder. Paris Afrodit’i en güzel ilan eder.

TARİH CANLANACAK

Afrodit, Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helene’i Paris’in kaçırmasına yardım eder. Bunun sonucunda Akalar Troia’ya saldırırlar. Savaş sonucunda Troia yerle bir olur. Efsaneye göre Troia’lı kahraman komutan Aeneas yeni bir kent kurmak üzere Antandros’a gelir. Kaz Dağları’ndaki kereste ticareti ile ünlenen şehir halkının yardımıyla gemiler kuran komutan Aeneas yeni bir kent kurmak için yelken açar. Ege ve Akdeniz’de birçok rotaya uğrayan Aeneas İtalya’da Castro’da karaya ayak basar.

İşte bu iki mitolojik efsane şimdi Edremit Belediyesi’nin projesi ile hayat buluyor. Antandros antik kentinde 5 ülkeden 22 belediye başkanının katılacağı büyük bir çalıştay düzenleniyor. Üç güzeller yarışmasının da canlandırılacağı projede Aeneas efsanesinde olduğu gibi antik bir gemi üretilerek rota takip edilecek. Yaklaşık 21 şehre uğrayacak yelkenli gemi ile limanda çeşitli etkinliklerle ülkemizin tanıtımını yapacak. Antandros kazılarının da tanıtımı yapılarak ülkemize farklı bir turizm destinasyonu kazandırılacak. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, projenin detaylarını şöyle anlattı: “Roma İmparatorluğu’nun ilk imparatoru olan Augustus’un soyunu dayandırdığı ve Roma’nın efsanevi kurucusu Aeneas’ın gemilerini Antandros’ta yeniden inşa ederek bir kez daha aynı güzergâhtan Roma’ya götürmeyi planlamaktayız. Gemiler yine Antandros limanında kurulacak tersane ile yapılacak ve buradan yola çıkacak. Uğradığı her limanda ülkemiz tanıtımı yapılacak ve bir belgesel hazırlanacak. Castro ile kardeş belediyeyiz. Bu işbirliğimiz bölge şehirleri ile devam edecek.”

MİTOLOJİK BAĞLANTI YOLU

Antandros, Kazdağları’nın güney eteklerinde Edremit ilçesinde bulunuyor. Mysia ve Ailis’i Troas’a bağlayan yolu kontrol eder. Birçok efsaneye konu olan antik şehir nekropolü (mezarlık alanı) ile de ünlüdür. 700 yıl boyunca kesintisiz biçimde mezarlık olarak kullanılan nekropol doğrudan gömü şeklinden yakarak gömmeye, lahitlerden, çatı kiremit mezarlara kadar tüm ölü gömme âdetleri ile bir laboratuvar özelliğine sahip.

http://www.hurriyet.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar