Antalya'ya silüetini oluşturan eserler restore edilecek

Antalya'ya silüetini oluşturan eserler restore edilecek

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Antalya'ya silüetini kazandıran vakıf eserlerinin tamamını restorasyon programına aldıklarını söyledi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Türkiye'de en fazla vakıf mülkünün Antalya'da bulunduğunu belirterek, "Antalya turizmin başkenti ama aynı zamanda bir vakıf şehri. Neredeyse tamamına yakını Muratpaşa vakfına ait." dedi.

Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak envanter çalışmaları yaptıklarını, ne kadar eser vakıf mülkü varsa hepsinin kayıtlı olduğunu ifade etti.

"Antalya turizmin başkenti ama aynı zamanda bir vakıf şehri. Neredeyse tamamına yakını Muratpaşa vakfına ait. Özel mülkiyete geçmiş olanların da yani yüzde 60-70'i Muratpaşa vakfının menşesinden gelmiştir. Yani Muratpaşa vakfından çıkmadır." diyen Ertem, önceki yıllarda büyük oranda trampalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kepez ilçesinde Varsak bölgesinde, çeşitli bölgelerde işgale uğrayan yerler olduğuna dikkati çeken Ertem, vatandaşın da mağdur olmaması için Milli Emlak ile bir trampa gerçekleştirdiklerini anlattı.

- "En fazla mülkiyet Antalya'da"

Vakıf olarak direkt vatandaşa satış yapamadıklarına değinen Ertem, şunları kaydetti:

"Hazine alıp, belediyelere verecekti. Belediyeler de vatandaşa tapularını verecekti. Geçtiğimiz yıllarda bunu Kepez Belediyesi'yle yaptık. Tapularını aldılar. Direkt vatandaşa satışını yaptığımız Varsak semtinde yerlerimiz vardı. Bu anlamda baktığınız zaman hepsinin kökeni menşesi özel mülke geçen yerlerde de vakıftır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün gayrimenkul zenginliği bağlamında Antalya bölgesi, müdürlüklerimiz içerisinde ilk sıradadır, yani o kadar vakıf mülkü vardır."

Tarihi eser noktasında ise İstanbul, Bursa ve Edirne'nin ilk sıralarda yer aldığını bildiren Ertem, ancak mülk olarak arazi ve arsa bağlamında en fazla mülkiyetin Antalya'da olduğuna işaret etti.

- "Bu sene vakıfları görünür yapacağız"

Ertem, Antalya'ya silüetini kazandıran vakıf eserlerinin tamamını restorasyon programına aldıklarını ifade ederek, "Muratpaşa Cami, Tekeli Mehmet Paşa Camisi gibi vakıf eserlerimizin tamamını restorasyon programına aldık, inşallah bu sene vakıfları görünür yapacağız." dedi.

Kentin simgesi olan Yivli Minare'yle ilgili önceki yıllarda çalışma yapıldığını, ihtiyaç durumunda yine müdahale edilebileceğini aktaran Ertem, mevlevihanenin restorasyonunu protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verdiklerini, restorasyonun devam ettiğini söyledi.

Ertem, 1570 tarihli Muratpaşa, Tekeli Mehmet Paşa gibi şehre silüet kazandıran vakıf eserlerinin hemen hemen tamamının bu yıl restorasyon programında olduğunu vurguladı.

- Antalya'da vakfa ait 75 eser bulunuyor

Bu arada, Antalya'da mazbut hayrat taşınmaz sayısı 432, yüzölçümü 393 bin 394 metrekare. Mazbut akar ve hayrat taşınmaz sayısı 3 bin 453 adet. Muratpaşa Vakfı toplam taşınmaz sayısı 2 bin 396, yüzölçümü 5 milyon 956 bin 400 metrekare. Kiracı sayısı 970, işgalci sayısı ise 2 bin 191. Antalya'da işgalci sayısının 2003'de 6 bin 624 olduğu belirtildi.

Vakıflara ait Antalya'da 75, Isparta'da 62 ve Burdur'da 27 olmak üzere 164 tescilli eski eser bulunuyor.

Ayşe Yıldız - AA


Benzer Haberler & Reklamlar