Antalya’nın antik kentleri için turizm projeleri

Antalya’nın antik kentleri için turizm projeleri

Antalya'da hem konaklama işletmecilerinin hem de esnafın yüzünü güldüren tarihi mekanlara ziyaretçi artışı için turizm sektörü temsilcileri öneriler sundu.

Antalya’da bu yıl yoğun turizm sezonu henüz başlamadan müze ve ören yerleri ziyaretçi akınına uğradı. Antalya’da turizm stratejisi olarak her yıl kentin bir değerinin tema olarak belirlenmesi kararının alınması ve bu yılın ‘Perge yılı’ ilan edilmesiyle birlikte yapılan tanıtım çalışmaları ören yerlerinde yoğunluğu artırıcı etki yaptı.

TURİMCİLERDEN ANTİK KENTLERE KOLAY ULAŞIM İÇİN ÖNERİLER

Mart ayından itibaren turizm hareketliliğinin yaşandığı antik kentler ve ören yerlerinde açılış ve kapanış saatleri uzatılırken, çeşitli bölgelerde tespit edilen ihtiyaçlara göre çalışmalar başlatıldı. Phaselis gibi kent içinden de çok sayıda ziyaretçi alan antik kentlere gidişlerde özellikle hafta sonu yaşanan trafik sıkışıklığının önlenmesi için bazı şehirlerdeki tarihi yerlerde kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) uygulaması gündeme geldi.

Hem konaklama işletmecilerinin hem de esnafın yüzünü güldüren tarihi mekanlara ziyaret artışıyla ilgili turizm sektörü temsilcileri değerlendirmede bulunarak önerilerini sundu.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, “Artık teknoloji çağındayız. Sahip olduğumuz imkanları kullanarak yeni sistemlere geçmeli ve yeni uygulamalara yönelmeliyiz. Bu yaklaşım gelen misafir için kolaylık anlamına geleceği gibi, bizim için de daha rahat istatistiki verileri alabilme ve gelirleri kontrol edebilme imkanı sağlayacaktır. Perge yılı ilan edilen Antalya’da bu yıl ören yerlerinin öne çıkıyor olmasında doğru yerlerde doğru tanıtım stratejisinin büyük etkisi var. Bakanlıklar ve belediyeler, turizm bölgelerimizde hazırlıklarını sürdürüyor” dedi.

ERKAN YAĞCI: HEDEFİMİZE ADIM ADIM ULAŞIYORUZ

Ören yerlerindeki ilgi artışını çok sevindirici bulduklarını ifade eden Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, “Bu yılın teması olarak Pamfilya’nın başkenti olan Perge’yi seçmekteki hedefimiz, ören yerlerine olan ilginin artırılması konusunda bir farkındalık yaratmaktı. Bu yıl çıtayı çok yükselttik. Yaptığımız ve bundan sonraki yapacağımız çalışmaların temelinde Antalya genelinde bulunan tüm tarihi alanlara ziyaretçi sayısını artırmak var. Hedefimize adım adım ulaştığımızın bir göstergesi olduğu için yaşanan yoğunluklar nedeniyle çok sevinçliyiz. İhtiyaca göre çalışmalar sürecektir” açıklamasında bulundu.

ANTALYA MÜZE VE ÖREN YERLERİNDEKİ ÇALIŞMALAR

Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne bağlı müze ve ören yerlerinin 2018’in ilk çeyreğine ilişkin açıkladıkları verilere göre, kent genelinde 400 bine yakın ziyaretçi sayısına ulaşıldı. Antalya Müze Müdürlüğü’nün kent genelindeki müzeler ve ören yerlerinde mevcut ve başlanacak olan birçok çalışması bulunuyor.

ASPENDOS’A KARŞILAMA MERKEZİ İNŞA EDİLECEK

Antalya’nın en çok ziyaretçi alan tarihi mekanı olan 2 bin yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nda, karşılama ve genel kullanım alanlarını yenileme çalışması başlatıldı. Yılın ilk aylarında yaklaşık 90 bin ziyaretçi tarafından görülen bölgede, Aspendos Örenyeri Karşılama Merkezi projesi kapsamında bilet gişeleri, kafeteryalar, tuvaletler, otopark yeni ve modern bir karşılama merkezi içine alınarak yenileniyor.

PERGE’DE KULE VE STADYUMDA RESTORASYON SÜRÜYOR

Yılın ilk çeyreğinde 22 bin 675 kişinin ziyaret ettiği Perge’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çalışma yürütülüyor. Başlatılan proje kapsamında Perge Antik Kenti’nde bulunan kulede ve stadyumda restorasyon yapılıyor. Perge kazısı da devam ediyor.

TERMESSOS ANTİK KENTİNDE SUR DUVARLARI RESTORE EDİLİYOR

Hellenistik ve Roma dönemlerini geçiren, Büyük İskender’in yaşadığı bölge olarak tarihte önemli bir yere sahip olan Termessos Antik Kenti de Antalya’nın en çok merak edilen ören yerlerinden biri olarak bu yıl 7 bine yakın ziyaretçi aldı. Termessos’ta sur duvarları restorasyonu ve giriş kapısı projesi kapsamında çalışmalar yapılıyor.

ARKELOJİ KAZILARI YAPILAN ANTİK KENTLER

Antalya’da geçen yıl arkeolojik kazı çalışması yapılan Alanya Kalesi, Side Apollon ve Athena Tapınağı, Karain Mağarası, Olimpos, Arykanda, Patara, Xanthos ve Myra antik kentlerinde de eğitim sezonunun sona ermesiyle birlikte kazılara yeniden başlanacak.

Hürriyet


Benzer Haberler & Reklamlar