Ankara'nın talihsiz arkeolojik kalıntısı

Ankara'nın talihsiz arkeolojik kalıntısı

Arkeologların keşfettiği antik tiyatro kalıntılarının restorasyonu rezalete dönüşünce durduruldu ama restorasyon rezaletinden sonra ilgisizlik 2 bin yıllık tarihi eseri yok olmanın eşiğine getirdi.

Ankara’nın en eski yerleşim bölgelerinden Ulus’ta yapılan arkeoloji kazısında ortaya çıkarılan antik Roma Tiyatrosu, 2 bin yıllık tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Kaderine terk edilen, madde bağımlıları ve sokak hayvanlarının meskeni haline gelen tiyatro, göz göre göre yok oluyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologları, 2009 yılında Hacı Bayram Veli Camii ile Ankara Kalesi arasında kalan birinci derece sit alanında yaptıkları arkeolojik kazı çalışmasıyla milattan sonra 1’inci ve 2’nci yüzyıl arasında inşa edilen antik Roma Tiyatrosu’nu ortaya çıkarmıştı.

BEYAZ MERMER KULLANILINCA RESTORASYON DURDURULDU

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi’ projesi kapsamında antik tiyatroyu aslına uygun olmadan gül kurusu rengindeki taşlar yerine beyaz mermerlerle restore etmeye çalışınca, Kültür ve Turzim Bakanlığı arkeologları duruma itiraz ederek çalışmaları durdurdu. Tiyatroyu turizme kazandırmak amacıyla kalıntılar üzerine ve çevresine sonradan inşa edilen çeşitli yapılar yıkılırken, devam eden süreçte antik tiyatro kaderine terk edildi.

ANTİK KALINTILAR ÜSTÜNDE ATEŞ YAKIYORLAR

Yıllardır hiçbir çalışma yapılmayan ve korunmayı bekleyen tiyatro ise sokak hayvanları ve madde bağımlılarının mekanı oldu. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan antik taşlar ve kalıntılar üstünde şimdilerde madde bağımlıları ateş yakıp çevreye zarar veriyor. Antik tiyatronun bakımsızlıktan çöplüğe dönmesi dikkat çekerken, kalıntılar arasında alkol şişesi kırıkları, çöp poşetleri ve dışkılar görenleri hayrete düşürüyor.

hurriyet.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar