Anadolu'da ilk kez Kubaba tapınağı bulundu

Anadolu'da ilk kez Kubaba tapınağı bulundu

Luvilerin Çukurova'daki Tanrıça Kubaba Tapınağı'nın kalıntıları bulundu. Bu aynı zamanda Anadolu'da bulunan Kubaba'ya ait ilk tapınak oldu. Osmaniye sınırları içinde yer alan tarihi Kastabala Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında, milattan önce 540'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen tapınak kalıntılarına rastlandı.

Çukurova bölgesinde yer alan Osmaniye ilinde yer alan ve bilinen tarihi M.Ö 1.700'lere uzanan Kastabala Antik Kenti'nde sütunlu caddenin bitiminde süren arkeoloji kazılarında, Luvilerin tanrıça Kubaba için inşa ettikleri tapınak kalıntılarına rastlandı.

Kastabala Antik Kenti Kazı başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Demir, antik kentin, Luvilerin kültür bölgesinin merkezinde yer aldığına dikkat çekerek, "Sütunlu cadde kazılarında Arkaik döneme yani milattan önce 540'lı yıllara tarihlendirdiğimiz bir yapı kalıntısı, tapınak açığa çıkarılmıştır. Kastabala hinterlandında yer alan Aramice yazıtlarda, Kastabala ve Kubaba'nın topraklarından bahsedilmektedir. Ortaya çıkardığımız bu yapı kalıntısı tanrıça Kubaba'ya ait bir tapınak olmalıdır. Bu Arkaik tapınağın rahipleri, hiç acı duymadan çıplak ayakla kızgın korlar üzerinde yürümüşlerdir. Anadolu arkeolojisine sıra dışı bilgiler kazandıran bu kalıntılar bizi oldukça heyecanlandırmıştır."

Faris Demir: Anadolu arkeolojisinde Kubaba'ya ait böyle bir tapınak kalıntısına ilk defa rastlandı

Demir, Kastabala Antik Kenti'ndeki kazıların, Anadolu arkeolojisine sıra dışı bilgiler vermeye devam edeceğini belirtti.

Tanrıça Kubaba ile ilgili de bilgi veren Demir, şunları kaydetti:

"Tanrıça Kubaba, Anadolulu yerel bir tanrıçadır. Bu tanrıçaya ait bir tapınağa rastlamış olmamız, bizi oldukça heyecanlandırdı. Anadolu arkeolojisinde Kubaba'ya ait böyle bir tapınak kalıntısına ilk defa rastlandı. Kastabala kazıları, Anadolu tarihine ezber bozan, sıra dışı bilgiler sunmaya devam edecektir."

Muzaffer Çağlıyane - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar