Altın Elbiseli Adam: Altın Adam

Altın Elbiseli Adam kimdir? Altın Elbiseli Adam nerede bulunmuştur? Altın Adam

Altın elbiseli adam yada Altın Adam; 1969'da, o yıllarda SSCB'ye bağlı Türki Cumhuriyetlerden dönemin Kazakistan'ın başkentliğini yapan Almatı (Alma-ata) şehrine 50 kilometre güneyindenki Esik kasabasında garaj inşatı ve yolu düzenleme çalışmaları sırasında keşfedilen kurganda bulundu.Kurgan bulunduğu alandan dolayı Esik kurganı (Issık Kurganı) olarak adlandırıldı.

Kurganda inceleme yapan Kemal Akişev başkanlığındaki arkeologlar, höyüğün mezar odasını açınca muhteşem mezar odasıyla karşılaştılar. Oda bir çoğu altın eşyalarla doluydu. Ve eşyaların ortasında altından yapılmış elbiseler giyen bir iskelet yatıyordu.  Çizmesinden başlığına, kemerinden kılıcına kadar kadar her şeyi saf altından elbiseler giyiyordu.

Altın elbisenin başlığı ok ve tuğlarla süslü. Alın hizasında koç, geyik ve at kabartmaları var. Bu kabartmalara, kama kılıfında ve öteki eşyalarda da rastlanıyor. Belindeki kemerin solunda bir kılıç, sağında ise bir kama asılı. Ceketin altındaki düz pantolonun paçaları çizmenin içine giriyor. Ceket, yüzlerce üçgen altının birleştirilmesinden meydana gelmiş, çorabın çizme ile diz kemiği arasında kalan kısmında yine üçgen parçalar, çizmede ise dörtgen parçalar var.

Tarihçiler elbisenin bir tigine (prense) ait olduğunu belirledi ama kimliğini saptayamadı.  M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış bir  Saka (İskit) prensine saf altından elbisesinden dolayı; Altın Elbiseli Adam denildi.


Benzer Haberler & Reklamlar