Almanya’da Zengin Romalılar yerden ısıtmalı lüks villalarda oturmuş

Almanya’da Zengin Romalılar yerden ısıtmalı lüks villalarda oturmuş

Arkeologlar, Almanya’nın en eski yerleşim yerlerinden Bavyera’nın Kempten kentinde termal banyolu ve yerden ısıtmalı lüks bir Roma villasının kalıntılarını ortaya çıkarttı.

Domus, iki kat üzerinde en az 800 metrekare büyüklüğündeydi ve batı kenarında, antik kentin en çok imrenilen alanı olan tapınak bölgesine yakın bir konumdaydı. Şap zeminleri, freskli duvarları ve zeminin altında hipokost ısıtmalı özel sıcak banyoları vardı.

Kalıntılar, yapının Almanya’nın en eskileri arasında olduğunu gösterdi. Roma geçmişi nedeniyle, Kempten 2000 yıldan daha eskidir ve onu Almanya’nın en eski şehirlerinden biri haline getirmektedir.

Arkeologlar için buluntularla ilgili en heyecan verici şey: Özel taş evlere ait olmasıydı. Kempten şehir arkeolojisi bölümünden Johannes Schiessl, “Bu tür özel binaları güney Almanya’nın hiçbir yerinde taştan bulamazsınız – bu kadar erken bir zamanda, birinci yüzyılın başında” diyor. Bunun anlamı: Başka yerlerde Romalı yerleşimciler hala ahşap ve kil binalarda yaşarken, Kambodunum’daki yüksek sosyete görünüşe göre zaten şık tuğla şehir evlerinde yaşıyordu.

Cambodunum, yazılı olarak bahsedilen en eski Alman şehridir. M.Ö. 15 yılında, tipik olarak bu cognomen ile ilişkili Germanicus’un babası Nero Claudius Drusus Germanicus ve kardeşi Tiberius, daha sonra Kempten olacak olan yerde bir Kelt yerleşimini yıktı ve Kambodunum’u kurdu.

Kambodunum şehri, yeni binyılın ilk on yılında, hamamlar, tapınaklar ve bir forum gibi büyük kamu binaları ile tipik bir Roma ızgara planı üzerine inşa edilmiştir. Bölgenin idari merkezi ve Roma’nın Raetia eyaletinin Roma valisinin ikametgahı olarak hizmet verdi. Cambodunum, MS 120’ye kadar eyaletin başkenti olarak kaldı ve yerini Augusta Vindelicum’un Roma kolonisi olan Augsburg’a bıraktı.

Lüks özel Domus’un keşfi, Bavyera’nın Romalılaşmasının, Roma’nınkini yansıtan bir şehir kültürünün gelişiminin Kempten’de başladığının altını çiziyor. Ayrıca, erken kentte öncelikle ahşaptan inşa edildiği düşünülen zengin evlerin ve önemli sivil yapıların ince taş ve tuğla ile inşa edildiğini göstermektedir.

Leman Altuntaş - Arkeonews.com 


Benzer Haberler & Reklamlar