Almanya, Alaska'dan çalınan tarihi eserleri iade etti

Almanya, Alaska'dan çalınan tarihi eserleri iade etti

Berlin müzesinde sergilenen Alaska'dan yağmalanmış Pasifik Eskimolarına ait tarihi eserler anavatanlarına geri döndü.

Prusya Kültür Mirası Vakfı, Alaska'dan yasadışı yollarla Almanya'ya kaçırılan ve Berlin'in Etnoloji Müzesinde sergilenen tarihi eserleri iade etti.

Güneybatı Alaska'daki mezarlardan çıkarıldığı tespit edilen eserler, 1880'lerde Norveçli kaşif Johan Adrian Jacobsen tarafından Berlin Müzesi koleksiyonuna kazandırılmıştı.

Amerika'nın kuzeybatı kıyısı ve Alaska boyunca seyahat eden Johan Adrian Jacobse'in Kraliyet Etnoloji Müzesine verdiği dokuz nesne arasında iki kırık maske, bir beşik ve ahşap bir heykelcik (idol) bulunuyordu.

Jacobsen'in Güneybatı Alaska'daki Kachemak Koyu'ndaki Sanradna (Soonroodna) ve Chenega Adası'ndaki arkeoloji kazılarından çıkarıldığını söylediği tarihi eserlerin onaylı bir arkeolojik kazıdan değil yağmacılardan elde edildiği kanıtlandı. 

ABD'nin Alaska Eyaleti yetkililerinin eserlerin kaçak olduğunu ispatlaması üzerine Prusya Kültür Mirası Vakfı nesneleri Chugach Alaska Corporation'a iade etmeye razı oldu.

Çarşamba günü Berlin'de yapılan törenle nesneler Chugach Alaska Corporation yetkililerine teslim edildi.

Prusya Kültür Mirası Vakfı Başkanı Hermann Parzinger, "Eserler yerli halkın rızası olmadan alınmış ve yasadışı şekilde ülkemize sokulmuştur. Bu nedenle onları iade etmeye karar verdik. Bu geri dönüşün bir son değil Chugach Alaska Corporation ile yoğunlaştırılmış işbirliğinin başlangıcı olduğunu özellikle belirtmekten memnuniyet duyuyorum" dedi.

Chugach Alaska Corporation Başkan Yardımcısı John Johnson, iade edilen tarihi eserlerin, ülkeler arasındaki işbirliği ve bilgi alışverişine hizmet edeceğini söyledi.

Pasifik Eskimoları olarak da adlandırılan Sugpiaq ve Alutiiq adı verilen topluluklar birkaç bin yıl boyunca Alaska'nın Chugach bölgesinde yaşamıştı. Günümüze, Chugach bölgesinde yedi topluluk yaşamaktadır. Toplulukların en azından Çar Büyük Petro (Deli Petro) zamanından beri Avrupalılarla temas içinde oldukları biliniyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar