Alman Sanat Tarihçisi Profesör Heidemarie Koch hayatını kaybetti

Alman Sanat Tarihçisi Profesör Heidemarie Koch hayatını kaybetti

Yakın Doğu Arkeolojisi ve Perslerle ilgili araştırmaları ile tanınan ünlü Alman İranolog Heidemarie Koch 70 yaşında hayata veda etti.

17 Aralık 1943'te Merseburg'da doğan Alman Sanat Tarihçisi ve İranolog Prof. Dr. Heidemarie Koch'un ölüm haberini Arkeoloji ve Sanat Yayınları'ndan ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen duyurdu. Başgelen, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Yaşamını Pers tarihine ve kültürüne adamış üretken bir bilim kadını, samimi dostumuz, yardımsever örnek bir insan sevgili Heidemarie Koch aramızdan ayrıldı. O'nu her zaman melek yüreği ve güzel anılarıyla hatırlayacağız ve özleyeceğiz. Toprağı bol olsun. Nur içinde yatsın" ifaelerini kullandı.

Arkeolog Guntram Koch ile evli olan Heidemarie Koch, özellikle Fars tarihi ve İslam öncesi dönem Fars dilleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyordu. Çalışmalarına kültürel ve ekonomik tarihe, yönetime ve dine özel önem veren Heidemarie Koch, hem yazılı kaynaklardan hem de arkeolojik kalıntılardan yararlanıyordu.

Heidemarie Koch'un odaklandığı ikinci araştırma konusu; özellikle Pers İmparatorluğunu etkileyen Elam kültürü ve komşu kültürlerdi.

1963 ve 1966 yılları arasında matematik eğitimi alan Heidemarie Koch, 1972 yılına kadar Hannover'de öğretmen olarak çalıştı.

1972'de Göttingen Üniversitesi'nde İran Çalışmaları'na başladı ve 1976'da doktorasını aldı. Doktorasını Walther Hinz'de yaptı. Doktora tezinin konusu Persepolis'in Elamit Tabletlerine Referansla Darius I'in Dini Koşullarıydı. Koch, yan dal olarak Klasik Arkeoloji, Bizans Sanat Tarihi ve Hristiyan Arkeolojisini aldı.

1977'den 1986'ya kadar Göttingen Üniversitesi'nde İran Çalışmaları ve Yakın Doğu Arkeolojisi Bölümü'nde çalıştı. 1986'da Marburg Üniversitesi'nde Ahamenişler döneminde İran'ın kalbindeki iş idaresi ve ekonomi üzerinde çalıştı. Daha sonra öğretim görevlisi olarak ders verdi. 1990-91'de Koch, Alman Araştırma Vakfı tarafından finanse edilen araştırma projelerinde çalıştı. 1993-94 yılları arasında Frankfurt'taki Goethe Üniversitesi'nde yedek profesör olarak iki dönem ders verdi.

1995'ten beri Marburg Üniversitesi'nde antik tarih bağlamında İran Çalışmaları profesörüydü. 

1914 yılında Pers edebiyat dergisi Buhara, "Persepolis, Pers İmparatorluğu'nun Parlak Başkenti" kitabından dolayı Alman İranolog Heidemarie Koch'u Tahran'daki Mahmud Afşar Vakfı'nda düzenlenen bir törenle ödüllendirmişti. Ödül törenine katılan Heidemarie Koch'a İranlılar yoğun ilgi göstermişti.


Benzer Haberler & Reklamlar