Alanya'daki Syedra Antik Kenti arkeoloji kazılarında Victoria heykeli bulundu

Alanya'daki Syedra Antik Kenti arkeoloji kazılarında Victoria heykeli bulundu

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde yaklaşık 1800 yıllık, Antik Yunan Mitolojisinde Nike, Roma Mitolojisinde Victoria adıyla tapınım gören zafer tanrıçası heykeli bulundu

Syedra Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarının 5. yılında yaklaşık 1800 yıllık, Roma dönemine ait tanrıça "Victoria" (Nike / zafer tanrıçası) heykeli bulundu.

Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Ertuğ Ergürer, bugüne dek vaftiz mağarası, sütunlu cadde, Herakles'in 12 İşi Mozaiğine sahip hamam, gün yüzüne çıkarılan kazılarıda dün çok önemli bulgulara rastladıklarını belirterek; "Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un Syedra ziyaretinden sonra çalışmalarımız hızlandı. Çalışmalar sırasında sütunlu caddenin batı bölümünde, o dönemin önemli kişilere yapılan mezar binası altında, heykel ile karşılaştık. Bu bizim için sürpriz oldu. Şu anda 75 santimetre uzunluktaki heykel, tüm parçalar birleştiğinde bir metreye ulaşacak." dedi.

Heykelin özelliğini anlatan Ergürer, kanatlı oluşuna ve o dönem için zaferin simgesi olmasına işaret ederek, şu ana kadarki parçalardan bir kanadın tamamen birleşebileceğini ifade etti.

Devam eden kazılarda diğer parçaları da yavaş yavaş ortaya çıkardıklarını aktaran Ergürer, şöyle konuştu:
"Nike, yani zafer tanrıçasının bugün de bir el parçasını tamamladık. 35-40 parça tamamen elimizde. Pagan inanışın bir tanrıçası olan Nike, büyük ihtimalle Hristiyanlığın gelişiyle, kabul görmemeye başladı ve bugün bulunduğu bölüme atıldı. Bu atılma nedeniyle biraz tahribata uğramış. Biz de bu eserin restorasyonunu tamamlayınca Alanya Müzesi'ne kazandıracağız."

Eserin 1800 yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyleyebileceklerini, farklı dönemlerde başka isimlerle anılan bir tanrıça olduğunu kaydeden Ergürer, "Anadolu'da çok eskiden de gördüğümüz bir figür aslında. Sadece isim değişikliği oldu." açıklamasını yaptı.

Syedra Antik Kenti'nde kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce sürdürülüyor. ,

Mustafa Kurt - AA
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar