9 yaşındaki çocuğun ayağı Stegomastodons fosiline takıldı

9 yaşındaki çocuğun ayağı Stegomastodons fosiline takıldı

Hemen her çocuk gibi gibi dinozorlara meraklı çocuğun ailesiyle yürürken bulduğu fosil parçasından hareketle yapılan arkeolojk kazıda 1 milyon 200 yıllık fosil bulundu.

ABD'nin New Mexico eyaletinde  yaşayan Jude Sparks,  6 yaşından itibaren dinozorlar ve fosillerle ilgili konulara merak salmıştı ve bu konularda bulduğu her kitabı okuyordu.

Ancak geçen yıl Kasım ayında 9 yaşında iken ailesiyle birlikte New Mexico'da gezintiye çıktığında, bir ineğin kafatası sandığı iskelet kalıntısına ayağı takıldığında dinozorlar alemiyle ilgili önemli bir fosil bulduğunun farkında değildi.

Oysa bugün New Mexico Eyalet Üniversitesi'deki (New Mexico State University) araştırmacıları, 1,2 milyon yıllık olduğu belirlenen nadir bulunan Stegomastodons fosili üzerinde çalışıyorlar ve 10 yaşındaki Jude Sparks'a teşekür borçlu olduklarını biliyorlar.

Annesi Michelle ve babası Kyle Sparks, onun ayağına takılan kemiğin bir sığıra ait olmadığını daha çok bir fil kalıntısı olabileceğini fark ettiğinde, New Mexico Eyalet Üniversitesi'nden Profesör Peter Houde ile temas kurmuş ve önemli bir fosil bu şekilde korumaya alınmıştı.

Profesör Peter Houde ve üniversite yetkilileri arazi sahibiyle iletişime geçerek arkeoloji kazısı için izin aldı. Houde ve ekibi, bir haftalık arkeolojik çalışmayla mayıs ayında, kafatasının tümünü topraktan çıkarmayı başardı.

Fosil, tarih öncesinde yaşayan, yaklaşık 4 metre boyunda (12 feet), bir kaç ton ağırlığında ve uzun eğri dişlere sahip nesli tükenen file benzeyen Stegomastodon'a aitti. Stegomastodon'un nesli tükenen file benzeyen diğer bir tür olan Mamutlarla akrabalığı yok.,

Profesör Houde, fosilin kafatasının 1 ton ağırlığında olduğunu tahmin ettiklerini ve incelenerek yeniden inşa edilmesinin yıllar alacağını ve kafatasının tamamlanıp, incelendikten sonra sergilenebileceğini söyledi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar