4 bin tarihi mezar taşının envanteri çıkarıldı

4 bin tarihi mezar taşının envanteri çıkarıldı

Zeytinburnu'nda bulunan 18 mezarlık ve haziredeki yaklaşık 4 bin mezar taşının envanteri "Zamanı Aşan Taşlar" başlığıyla 2 ciltlik bir kitapta toplandı.

Zeytinburnu'nda bulunan 18 mezarlık ve haziredeki yaklaşık 4 bin mezar taşının envanterini hazırlayan Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Berk, tarihi mezar taşlarının korunması için toplumda bir bilinç oluşturulması gerektiğini söyledi.

Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletin tüm tarihi değerleri ve eserleri gibi mezarlıklar ve mezar taşlarının da toplum hayatı için son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Toplumda tarihi mezar taşlarına ilişkin yeterli duyarlılığın oluşmadığına dikkati çeken Berk, "Her şeyden evvel bu konuda bir bilinç oluşmalıdır. Bu bilinç oluşmadan ne tarihi yapının ne de mezarlık ve mezar taşlarının korunması mümkün değildir. Zamanında mezarlıklar ve mezar taşlarına çok hor davranılmıştır. Taş işçiliği yönünden mükemmel olan mezar taşları kırılmış, mıcır yapılmış, temel taşı olarak kullanılmıştır. Koca bir kültürün güzelim mahsulleri yok edilmiştir. Bugün nispeten bir koruma bilincinden bahsedilebilir ama kesinlikle yeterli değildir. Halen, fırsat buldukça eski mezar taşları yok edilmektedir. Sonra, mezar taşlarının fiziki olarak korunması anlamında hala bir şey yapıldığı söylenemez. Bir diğer önemli husus ise bütün eski, tarihi mezar taşları envanteri çıkarılmalı ve yayını yapılmalıdır." diye konuştu.

Çok yorucu ve külfetli bir çalışmayı tamamladıklarını aktaran Berk, "Zeytinburnu'ndaki 18 mezarlık ve hazirede bulunan yaklaşık 4 bin tarihi mezar taşlarının envanterini çıkararak 2 ciltlik bir kitapta topladık. İlk çalışmaya başladığımız andan bu güne yaklaşık 10 yıllık bir süre geçti." ifadelerini kullandı.

Dırdırdan ölen de bu mezarlıkta
İlginç mezar taşları da bulunduğunu ifade eden Berk, "Merkez Efendi mezarlığında insana tebessüm ettiren bir mezar taşı çok ilgi çekicidir. Mezar taşındaki ifadesiyle: 'Karı dırıltısından vefat eden Halil Ağa' mezar taşı kitabesi en çok ziyaret edilen mezar taşıdır. Zeytinburnu mezarlıklarında taş işçiliği ve edebi yönüyle önemli birçok mezar taşı kitabesi bulunmaktadır. Bunun yanında Hat Sanatı cihetiyle de çok önemli mezar taşı kitabeleri bulunmaktadır."


Benzer Haberler & Reklamlar