3. İstanbul Tasarım Bienali'nde arkeoloji de var

3. İstanbul Tasarım Bienali'nde arkeoloji de var

İKSV tarafından düzenlenen bienal, 22 Ekim'de başlayacak. Bienalde, insan ve tasarım arasındaki ilişkinin derinlemesine incelenmesi amaçlanıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali 22 Ekim'de başlayacak.

İKSV'den yapılan açıklamaya göre, ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenen bienal, İnsan ve tasarım arasındaki ilişkiyi derinlemesine incelemeyi amaçlıyor.

Bu yılki başlığı "BİZ İNSAN MIYIZ? : TÜRÜMÜZÜN TASARIMI : 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl" olarak belirlenen bienalin küratörlüğünü Beatriz Colomina ve Mark Wigley üstleniyor.  

Bienalde, 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog ve bilim insanının 70'in üzerindeki projesi, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, "Alt" sanat mekanı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

- Kent sakinleri tasarımla buluşacak

İstanbul Tasarım Bienali'nde, 36 ülkeden 200'ün üzerinde videonun başvurduğu "Açık Çağrı" ve 50'nin üzerinde uluslararası yazarın makalelerinin yayımlanacağı "Superhumanity" projesi de yer alacak.

Etkinlikte, "Türkiye Tasarım Kronolojisi" projesiyle de Türkiye'den farklı disiplinlerden uzmanların bir araya gelerek, Türkiye'deki tasarım endüstrisinin bir kronolojisini ve tasarım tarihiyle ilgili bir kütüphane oluşturmaları sağlanacak.

Sergilere ek olarak, bienal teması kapsamında üniversitelerde yapılan çalışmaların yer aldığı, Türkiye ve yurt dışından üniversitelerin katıldığı "Akademi Programı" kapsamında panel ve söyleşiler düzenlenecek.

Ayrıca İstanbul genelinde farklı bölgelere yayılacak, özel projelerin ve etkinliklerin yer alacağı "Yaratıcı Mahalleler" projesi, kent sakinlerini tasarımla buluşturacak.

"Zamanı Tasarlamak" yeni bir tür arkeoloji ile tanıştırıyor

Bienal kapsamında düzenlenen, kentte tasarım odaklı mekanlara yapılacak yürüyüşleri içeren "Tasarım Rotaları" projesi, tasarımın farklı disiplinlerine ve evrelerine dair bilgi edinme ve gözlem yapma olanağı sağlayacak.

"Bedeni Tasarlamak" başlığı, insan bedeninin de sürekli yeniden inşa edilen bir yapı olduğunu keşfetmeye, "Gezegeni Tasarlamak" başlığı ise geniş topraklar ve ekolojilerdeki insan tasarımı üzerine yeniden düşünmeye davet eden bir dizi projeyi bienal çerçevesinde sanatseverlerle buluşturacak.

Üretilen yeni mekanik, elektronik ve biyolojik yaşam formlarını inceleyen "Yaşamı Tasarlamak" ile ilk insan aletleri ve süslemelerden, insanlara kendilerini 2 saniye kadar kısa bir sürede tekrar tasarlayabilme olanağı veren sosyal medya kanallarına uzanan yeni bir tür arkeoloji ile tanıştıran "Zamanı Tasarlamak" da bienalde yer alacak projelerden.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından da desteklenen İstanbul Tasarım Bienali 22 Ekim-20 Kasım'da gerçekleştirilecek.

 

  Muhabir Musa Alcan


Benzer Haberler & Reklamlar