2017 yılında kaç arkeoloji kazısı yapıldı, kaç lira harcandı?

2017 yılında kaç arkeoloji kazısı yapıldı, kaç lira harcandı?

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2017 yılında arkeolojik kazı ve araştırma çalışmaları için yapılan harcama ve restorasyon faaliyetleri için de kullanılan ödenek miktarı açıklandı.

Arkeolojik kazı ve restorasyonlara 90 milyon lira harcandı Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl arkeolojik kazı ve araştırma çalışmaları için 34 milyon lira, restorasyon faaliyetleri için de 55,3 milyon lira olmak üzere yaklaşık 90 milyon liralık ödenek kullanıldı 2017'de Bakanlar Kurulu kararlı 118 Türk, 32 de yabancı kazının içerisinde bulunduğu toplam 531 kazı ve araştırma faaliyeti gerçekleştirildi Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının proje ve restorasyonları için taşınmaz sahiplerine verilen hibe desteği kapsamında 171 taşınmazın mülkiyet sahiplerine 4 milyon lira proje yardımı, 193 taşınmazın mülkiyet sahiplerine ise 13,4 milyon lira uygulama yardımı yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl arkeolojik kazı ve araştırma çalışmaları için yaklaşık 90 milyon lira ödenek kullanıldı. 

Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Türkiye'de yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları ve araştırma faaliyetlerine Bakanlıkça destek sağlanıyor.  

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, bu yıl Bakanlar Kurulu kararıyla 118 Türk, 32 yabancı kazı çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca 57 müze kazısı, 20 kamu yatırım alanı kurtarma kazısı, 144 kurtarma kazısı, 125 Türk yüzey araştırması, 9 yabancı yüzey araştırması, 6 su altı araştırması ile 20 yüzey temizlik çalışması yapıldı. 

Toplam 531 kazı ve araştırma faaliyetinin gerçekleştirilmesine öncülük eden Bakanlık tarafından, söz konusu çalışmalar için 34 milyon lira ödenek kullanıldı. Süregelen çalışmalar arasında Çatalhöyük, Harran, Olimpos Piskoposluk Sarayı ve Stratonikeia Tiyatrosu'ndaki arkeolojik kazı çalışmaları yer alıyor. 

- Restorasyonlar için 55 milyon lira ödenek 

Öte yandan Bakanlıkça 2017'de restorasyon faaliyetlerine yönelik 12 proje ve 22 proje yapım işinin tamamlandığı; 83 restorasyon, 43 proje olmak üzere 126 proje ve yatırım işinin ise devam ettiği öğrenildi. Bu çalışmalar için 55,3 milyon lira ödenek kullanıldı. 

Böylelikle arkeolojik kazı çalışmaları ve restorasyonlar için kullanılan toplam ödenek miktarı yaklaşık 90 milyon lira oldu. 

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının proje ve restorasyonları için hibe desteği sağlayan Bakanlıkça, 171 taşınmazın mülkiyet sahiplerine 4 milyon lira proje yardımı yapıldı. 193 taşınmazın mülkiyet sahiplerine ise 13,4 milyon lira uygulama yardımı gerçekleştirildi. Bakanlıkça yurt dışındaki 8 restorasyon çalışması için de 5 milyon lira ödenek ayrıldı. 

- Kamulaştırmaya ayrılan pay 32 kat arttı 

Üzerinde taşınmaz kültür varlığı bulunan tescilli taşınmazlar ile sit alanlarında kalan özel mülkiyetteki taşınmazların maliklerinin mağdur olmaması amacıyla kamulaştırma, hazine arazileri ile takas işlemleri de Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştiriliyor. 

Bakanlığın verilerine göre, bu kapsamda kullanılan ödenek, 2003'ten 2017'ye kadar olan dönemde 32 kat arttı ve toplamda 221,7 milyon lira ödenek kullanıldı. Bakanlıkça sadece bu yıl 19 ildeki 126 taşınmazın kamulaştırma işlemlerine başlandı. 

 Burcu Çalık -AA


Benzer Haberler & Reklamlar