2 bin 800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkıyor

2 bin 800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkıyor

Biga'daki Helenistik dönemin antik liman kenti Parion'da, Roma İmparatorluğunun kullandığı 2 bin 800 yıllık gümrük merkezinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar sürüyor

ÇANAKKALE: Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü yakınlarındaki Helenistik dönemin antik liman kenti Parion'da, Roma İmparatorluğu'nun kullandığı 2 bin 800 yıllık gümrük merkezi gün yüzüne çıkarılıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlığındaki Parion Antik Kenti kazılarına İÇDAŞ A.Ş sponsorluk desteği veriyor.

Bu sezon kazılarda 16 arkeolog, 1 epigraf, 2 mimar, 1 mimar ve restoratör ile 7 konservatör ve restoratörün yanı sıra 10 farklı üniversitesinden 32 öğrenciden oluşan ekip görev yapıyor.

Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, 2016 kazı sezonunda çalışmaların Roma tiyatrosu, Roma hamamı, yamaç hamamı, agora ve dükkanlar, odeion, güney nekropolü, sondaj 8 ve aquadukt alanlarında sürdürülmesinin planlandığını belirtti.

Ayrıca, daha önce ortaya çıkarılan oda mezarlarda da birtakım çalışmalar gerçekleştirmeyi düşündüklerini ifade eden Keleş, "Kazı çalışmalarının yanında restorasyon ve konservasyon çalışmalarına da büyük ağırlık vereceğiz. Konservasyon laboratuvarında taşınabilir arkeolojik buluntuların aktif ve pasif konservasyonları gerçekleştirilecek. Arazide ise tüm yapılarda restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmaları yapacağız." diye konuştu.

Keleş, "Bir Medeniyet Uyanıyor: Parion" başlığında değerlendirilen tarihi antik kentin ören yeri olarak tanıtımının aktif şekilde yapılmasının da hedeflendiğini belirtti.

Hazırlanan proje hakkında bilgi veren Keleş, şunları kaydetti:

"Biga Kaymakamlığı bünyesinde yapılan proje, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve bir kısmı da Parion Kazıları Ana Sponsoru İÇDAŞ A.Ş. tarafından finanse ediliyor. Ören yerinin aktif tanıtımının yapılmasını hedefliyoruz. İçerisinde Roma Hamamı geçici üst örtüsü, Geç Bizans Şapeli geçici üst örtüsü ve çevre düzenlemesi, tanıtım broşürleri, afişler, tanıtım CD'leri, bilgilendirme levhaları, aydınlatma projeleri, kiosk ve maket gibi birçok çalışma bulunuyor."

Kazı sezonu boyunca köy toplantıları yapılacağını ve üçüncü kez 'minik arkeologlar' projesinin gerçekleştirileceğini belirten Keleş, ayrıca Roma tiyatrosunda yapılan çalışmaları içeren bilimsel kitabın da tamamlandığını ve yayına hazır olduğu sözlerine ekledi.


AA Burak Akay 


Benzer Haberler & Reklamlar