Şimdiye dek bilinen en eski ekmek Anadolu'da bulunmuştu ama Ürdün'deki arkeoloji kazılarında 5 bin yıl daha eski ekmek kalıntısı ortaya çıkarıldı. Kalıntı incelenerek dünyanın en eski ekmek tarifi de elde edildi.
Kudüs'te İslami Vakıflar ve Mescid-i Aksa İşleri Dairesi, İsrail'in Mescid-i Aksa külliyesi içindeki İslam Müzesi'nin altında yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarının son derece tehlikeli hale geldiğini belirtti.
1600 yıllık sinagogda bulunan mozaikte, Eski Ahit’te Vadedilmiş Topraklar’ı keşfe gönderilmiş iki casus olduğu tahmin edilen yer alıyor.
Katarın kaya resimleriyle ünlü Al Jassasiya bölgesinden daha büyük bir petroglif alanı Al-Shahaniya kenti yakınlarındaki El-Dosari'de keşfedildi.
Kıbrıs adasının Rum Kesiminde Amerikan ve Hint arkeologların görev aldığı Politiko-Troullia ve Pyla-Koutsopetria arkeolojik alanlarında bu yıl elde edilen bulgulara dair açıklama yapıldı.
Adli arkeoloji vakalarının son örneği Ürdün'deki kazılarda ortaya çıktı. Arkeologlar, Hallabat Kasrı arkeolojik sahasındaki gizemli ölümleri çözmeye çalışıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri neolitik çağ sakinlerinin çobanlık yapan göçebeler olduğu, koyun ve keçileriyle birlikte hareket ettikleri sanılıyordu ama Maravah adasındaki arkeolojik keşifler tam aksine yerleşik yaşam olduğunu gösteriyor.…
İran'ın güneyindeki Buşehr eyaletininin liman kenti Deylem'de vatandaşların fark ettiği kerpiç yapı kalıntılarını araştıran İranlı arkeologlar, M.Ö. Beşbin yıllarına tarihlenen eski bir site keşfettiklerini açıkladılar.
İsrailli Arkeologlar, Kudüs'ün Davud Şehri'ndeki arkeolojik kazılarda hayli sıradışı şekilde Arapça harflerle üzerine dua kazınmış bir tılsım keşfettiler.
İsrail’in kuzeyindeki Tzipori Milli Parkı’ndaki arkeoloji kazılarında Bizans döneminden kalma eski şarap imalathanesi keşfedildi. Şarap sıkım tesisleri eski bir rezervuarın içinde yer alıyor.
Rum makamları, niyetlerinin, Güney Kıbrıs’ta bulunan yabancı misyonların KKTC’deki tarihi eser ve arkeolojik alanlara ziyaret gerçekleştirmelerini engellemek olmadığı iddia ediyor ama kendilerine bilgi verilmeden ziyaretlere yeşil ışık yakmıyorlar.…
İsrail'in antik Abel Beth Maacah kentindeki arkeoloji kazılarında bulunan 2,800 yıllık minyatür heykel başının adı İncil'de geçen bir kralı tasvir edebilme ihtimali var.
İtalyan antropologlar, Romalıların çarmıha germe cezası uyguladığına dair ikinci arkeolojik kanıtın bulunduğunu savunuyor. Arkeoloji dünyasında Hıristiyan inancına göre Hz. İsa gibi çarmıha gerildiği anlaşılan ilk kalıntı Kudüs'teki kazılarda…
Yeni arkeolojilk buluntulardan hareketle, Kıbrıs'ın Troodos Dağları'da neolitik çağlardan itibaren yerleşik yaşam olabileceği iddia ediliyor.
Sümerlerden kalan 5 bin yıllık antik köprü British Museum’un Irak Projesi çerçevesinde korumaya alınacak!
KKTC'de "Her İlçeye Bir Müze” projesi kapsamında tarihi eserlerin yapılacak müzelerde sergilenmesi hedefleniyor.