Kuzey Irak'ta ünlü Faida Rölyeflerinin bulunduğu alanda İtalyan ve Kürt arkeolgoların katıldığı arkeoloji kazıları sürüyor. Kral II. Sargon’un saltanat yıllarına tarihlenen ve sarayların dışında nadiren bulunan antik kabartmalar, tanrı Aşur ve eşi…
İsrail'in Yavne kentindeki arkeoloji kazılarında 7. ve 9. yüzyıllar arasında çömlekten imal edilmiş bir kumbaranın içerisinde Abbasi dönemine ait 5 altın para bulundu. Bir tanesinin Harun Reşid dönemine ait olduğu tespit edilen sikkelerin yaklaşık…
İsrail'in Tel Hreiz arkeolojik alanında 7000 yıl önce inşa edilmiş neolitik deniz duvarının dünyanın şu ana dek bilinen en eski kıyı savunma sistemi olduğu açıklandı. Ancak duvarın savunmada başarısız olduğu da tespit edldi. Arkeologlar alanda aynı…
Kıbrıs'ta İngiliz askeri üssünün bulunduğu Ağrotu bölgesinde yapılan arkeolojik araştırmalarda yaklaşık 130 bin metrekarelik alana yayılmış vaziyette seramik amfora kalıntılarına rastlandığı belirtildi.
İran'ın başkenti Tahran'da bulunan arkeoloji ve tarihi eserlerin yer aldığı İran Ulusal Müzesi'nde düzenlenen 'İran ve İtalya: 60 Yıllık Kültürel İş Birliği' töreninde konuşan İran Ulusal Müzesi Genel Müdürü Cebrail Nokende, İran ve İtalya'nın…
İran'ın SerPol Zehab kentinde yaklaşık olarak Roma'nın ünlü Hadrian Duvarı uzunluğunda ancak kimler tarafından inşa edildiği belirlenemeyen bir set keşfedildi.
Suudi Arabistan’ın antik çağ uygarlıklarından, Nebatilerin kültürlerine ışık tutmak için Al Ula bölgesinde kapsamlı arkeolojik kazılar yapılıyor.
Batı Kudüs'e bağlı Ramat Beit Shemesh ilçesinde bulunan 3 yıl süren arkeoloji kazıları ile ortaya çıkarılan kilisenin, adı bilinmeyen bir Hıristiyan şehidin anısına yapıldığı tahmin ediliyor.
Arkeologlar, Kudüs’te İsa’nın çarmıha gerilmesinin arkasındaki isim olarak bilinen Pontius Pilate tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen, 2 bin yıllık ‘kayıp’ bir yolun 220 metrelik kısmını gün yüzüne çıkardılar.
Marawah Adasındaki arkeoloji kazılarında dünyanın bilinen en eski doğal incisinin bulunduğu açıklandı. Abu Dabi Emirliği'nin batı kıyılarında yer alan Marawah Adasındaki Neolitik alanından çıkan Abu Dabi İncisi'nin yaklaşık 8 bin yıllık olduğunu ve…
İsrail'in Harish kenti yakınlarındaki yol çalışmaları sırasında 5 bin yıl önce yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı, 65 hektar üzerine inşa edilmiş olduğu tahmin edilen antik kentin kalıntıları bulundu. Alanda başlatılan arkeoloji kazıları sonucu Erken…
Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki Ayia Napa Manastırı'nda geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmaları çerçevesinde yapılan kazılarda, 18 yaşından küçük, toplu mezara gömülmüş görünen 3 insan kalıntısı bulundu.
İran'ın Kirmanşah eyaletinde ünlü Anubanini Kaya kabartmalarıyla çağdaş ve oldukça benzer olduğu belirtilen yaklaşık 3 bin yıllık alçak kabartma (bas-rölief) kaya resmi bulundu. Kaya resminde yer alan figürün Mezopotamyalı bir lidere ait olduğu…
Çok sayıda yabancı ve yerli arkeoloğun inceleme yaptığı mağaradaki arkeoloji kazıları, 60 bin ila 80 bin yıl önce Neandertallerin yaşadığını ortaya çıkardı.
Beyrut ve Tübingen Üniversitelerinden araştırmacılar, Lübnan'daki Tell el Burak'ta Bronz Çağı sarayında bulunan 4000 yıllık duvar resimlerini analiz ettiler.
İsrail Tarihi Eserler Kurumu, Necef Çölü'nde bulunan Raht kentinde yapılan arkeoloji kazılarda milattan sonra 7. ve 8. yüzyıllara tarihlenen bir caminin bulunduğunu açıkladı.