İsrail, El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim'in de içinde bulunduğu Eski Şehir'i, "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak Dünya Miras Listesi'ne ekleme kararının ardından, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile…
İsrail, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Miras Komitesi'nin, İsrail'in Kudüs'te Mescid-i Aksa ve çevresinde egemenlik hakkı iddiaları ve yürüttüğü yasa dışı arkeoloji kazıları kınayan tasarıyı kabul etmesine tepki…
İsrail'in Mescid-i Aksa ve çevresinde yürüttüğü arkeolojik kazıları kınayan karar onayladı Türkiye, Azerbaycan ve Endonezya'nın aralarında olduğu 10 ülkenin kararı kabul ederken, Filipinler, Jamaika ve Burkina Faso'nun ise reddettiği kararda 8 ülke…
Kıbrıs'ta başkent Lefkoşa yakınlarında bir köyde eskiden üzerinden tren yolu geçen arazide, çok nadir bulunan 1.600 yıllık Roma taban mozayiği keşfedildi
Göbekli Tepe’de kısmen neolitik dönem kafatası kültleriyle bağdaştırılabilecek ama bilinenlerden çok farklı; üzerinde kesik izleri ve delikler bulunan kafatası kemikleri bulundu. Kafataslarındaki deliklerin neden açıldığı konusunda Alman Arkeoloji…
Samahram limanında ve çevresinde 20 yılı aşkın bir süredir çalışan İtalyan arkeologlar, limanın uzun tarihine, kent planına ve bölge sakinlerinin yaşam şartlarına dair bulgular topladı.
İsrail Müzesi'nde 50 yıldan fazla süredir sergilenen çömlek parçasının arkasında şimdiye kadar görünmeyen yazılar, İleri görüntüleme teknolojisini sayesinde keşfedildi ve okundu.
Kentsel nüfusun artmasıyla birlikte giderek önem kazanan ekilebilir arazilerin, yönetici elit kesimin kontrolüne girmesiyle birlikte, sosyal eşitsizliğin artmasına neden olduğu savunuldu
Lübnan'da antik kentin çöplüğüne atılmış seramik kadın başı kalıntıları bulundu. Üzerinde nazar tılsımı da bulunan seramiklerde parmak izlerinin yapan sanatçıya ail olduğu sanılıyor.
Sistemin, zamanına göre mühendislik harikası olduğu ifade eden İsrail Antik Eserler Bakanlığı'na göre, Çevreyolunun 38. Güzergahının genişletilmesi sırasında bulunan su tesisatının ülke çapında bir benzeri daha yok.
Ermenistan'da üzerlerinde Mesropyan dilinde yazılar bulunan erken ortaçağ dönemi mezar taşları ortaya çıkarıldı.
Suriye'de 80 yıl önce bulunan ve 40 bin yıl önceye tarihlenen obsidyen parçasının 700 km uzaklıktaki Orta Anadolu'daki Acıgöl'den götürüldüğü ortaya çıktı. Obsidyen taşımacılığının yaklaşık 500 bin yıl öncesine kadar uzandığı tahmin…
Kıbrıs Rum Kesiminde askeri alanda sürdürülen arkeolojik kazılarda Kıbrıs'ta yaşanan tarihi depremin izleri ortaya çıktı.
Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, sit alanlarında, tüm dünyada kullanılan kazı yapmadan tarama yöntemleri olduğunu söyledi.
Mısır’ın Luksor kentinde devam eden arkeoloji kazılarında Draa Abul Nagaa’daki mezarın girişinde günümüzden 4000 yıl öncesine tarihlenen bir cenaze töreni bahçesi bulundu.
Geçen yıl Ekim ayında Mescid-i Aksa'daki arkeoloji çalışmalarından endişesini dile getiren UNESCO, İsrail'in işgalci güç olarak tanımlayan kararı kabul etti ve Kudüs'ün yapısını ve statüsünü değiştirmeye yönelik alınan her türlü önlemin, adli veya…