Arkeologların bulduğu mezarlıktan çıkan antik DNA'lara göre İncil ayetlerinde Golyat yani Calut adlı dev karakteri ile sembolize edilerek Akılsız Haydutlar olarak nitelenen Yahudilerin kadim düşmanları Antik Filistinlilerin, yaklaşık olarak 3.200 yıl…
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Müdürü ve Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, define avcılığını “Biraz macera arama isteği, çokça da ‘kısa yoldan zengin olma’ tutkusu, insanları bu yollara…
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yapılan açıklamaya göre; Musul Barajı'nın sularının çekilmesi sonucu Dicle Nehri'nin doğu kıyısında Mitannilere ait olduğu iddia edilen 3400 yıllık saray kalıntılarının gün yüzüne çıktığı belirtildi. Sarayın…
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Protara bölgesinde, içerisinde ticari amforaların tespit edildiği, Roma dönemine ait olduğuna tahmin edilen antik gemi enkazı bulundu. Sualtı Arkeolojisi Öğretim Görevlisi Stella Demestiha, enkazın, Kıbrıs Üniversitesi…
Birleşik Arap Emirliklerinin Ummül-Kayveyn Emirliğinde yer alan ve arkeoloji kazıları sırasında bulunan Aramice bir yazıta göre Güneş Tanrısı Shams'a adanmış olduğunu tahmin edilen 2 bin yıllık ed-Dur tapınağında restorasyon ve konservasyon…
Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki arkeoloji kazılarında Uzak Doğu ile Basra Körfez arasındaki 700 yıllık ticari ilişkileri kanıtlayan Çin porselenleri keşfedildi. Arkeologlar, Resü'l-Hayme'deki Al Nudud höyüğünde orta çağda Çin ile Julfar kenti…
1998-2013 yılları arasında Salamis Antik Kenti Kazı Başkanı olan Prof. Dr. Coşkun Özgünel, arkeolojik çalışmaların hangi şartlarda ve nasıl yapıldığını anlattı.
İsrail’in güneyindeki Birüssebi şehrinde inşaat işçilerinin fark ettiği arkeolojik kalıntıları derinleştiren arkeologlar, 2000 yıl öncesine ait bir Yahudi yerleşimini ortaya çıkardı.
İran’ın doğusunda Yanık Şehir olarak bilinen Tunç Çağı yerleşimi Shahr-i Sokhta’daki arkeoloji kazılarında bir mezara gömülmüş 4.000 yıllık maymun keşfedildi. Arkeologlar maymunun evcil olduğunu ve tıpki bir insan gibi törenle gömüldüğünü…
Arkeologlar, İran'ın kuzeybatısındaki Erdebil eyaletinin Halhal kentinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda 3 bin yıllık gümüş kadeh keşfettiler.
Sivastopol Devlet Üniversitesi, Suriye’nin Akdeniz kıyısında “Rusya Savunma Bakanlığının da desteğiyle” arkeolojik çalışma yapılacağını açıklamış olsa da, Suriyeli arkeologlar Rusya’nın başka hesapları olduğunu iddia ediyorlar.…
İsrail'de daha önce benzerine hiç rastlanmadık Bes-Vessel denilen insan yüzü şeklinde süslenmiş çömlek parçası bulundu. Kudüs'ün David Şehrindeki arkeoloji kaızlarında bulunan kırık çömlek parçası Pers dönemi olarak adlandırılan 4. ve 5. yüzyıllara…
Kalabalık Çöl arkeoloji projesi çerçevesinde Katar'ın batısındaki Yugbi bölgesinde gerçekleştirilen kazılarda, erken İslam dönemine ait bölgenin en eski arkeolojik sahası keşfedildi.
İsrail'in yahudiler için yeni yerleşim alanları inşa etme projeleri çerçevesinde gerçekleştirilen kazılar sırasında, Bizans döneminde bölgede yaşayan Adios adlı bir Samiriyeli zengine ait şaraphane, bağ arazisi ve Grekçe "Sadece Tanrı, Üstad Adios'un…
İran'da tarihi eser kaçakçılarına düzenlenen operasyonda, Ahamenişler Hanedanı dönemine ait 7 parça antik eser ele geçirildi.
İran'ın Mazenderan eyaletinin Babol kentinde yapılan arkeoloji kazılarında yaklaşık 5 bin yıllık olduğu tespit edilen kız çocuğu iskeleti bulundu.