İranlı ve Danimarkalı arkeologlar Ganj Dareh'te neolitik devri araştırıyor

İranlı ve Danimarkalı arkeologlar Ganj Dareh'te neolitik devri araştırıyor

Dünyada keçinin evcilleştirilmesine dair en eski izlerin bulunduğu arkeolojik alanda İran ve Danimarka ortak araştırması ile yeni arkeolojik proje hayata geçiriliyor.

İranlı ve Danimarkalı arkeologlardan ve araştırmacılardan oluşan ekip, İran'nın Kirmanşah şehrinin doğusundaki Ganj Dareh boyunca stratigrafi yoluyla Neolitik yerleşimlerin kanıtlarını araştırmaya başladı.

Amacı Zagros dağlarında tarımın nasıl başladığına dair yeni kanıtlar toplamak olarak açıklanan Ganj Dareh Projesi, İranlı arkeolog Hojjat Darabi ve Kopenhag Üniversitesi Kültürlerarası ve Bölgesel Çalışmalar Bölümü'nden Profesör Tobias Richter tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

Tehran Times sitesinin haberine göre; Hojjat Darabi, “Kirmanşah merkezli Razi Üniversitesi ile Kopenhag Üniversitesi arasında Kültürel Miras ve Turizm Araştırma Enstitüsü himayesinde ortak bir araştırma projesi şeklinde yürütülüyor. Arkeolojik alan başlangıçta 1960'ların başlarında keşfedildi ve 1960'larda ve 1970'lerde Kanadalı arkeolog Philip Smith tarafından kazıldı. Yerleşim alanlarındaki en eski arkeolojik veriler M.Ö. 10,000 yıl önceye dayanıyor. Dünyadaki keçinin evcilleştirildiği en eski alan da şimdilik burası görünüyor. Alanda bolca iki sıralı arpa kalıntısı bulundu bu da tarımın varlığına yorumlanıyor” açıklamasında bulundu.

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar