İran’da taştan örülmüş 115 kilometrelik tarihi set keşfedildi

İran’da taştan örülmüş 115 kilometrelik tarihi set keşfedildi

İran'ın SerPol Zehab kentinde yaklaşık olarak Roma'nın ünlü Hadrian Duvarı uzunluğunda ancak kimler tarafından inşa edildiği belirlenemeyen bir set keşfedildi.

Arkeologlar, İran'ın batısındaki Serpol Zehab şehri yakınlarında Antik Çağ'dan kalma bir seddin kalıntılarını buldu.

Tahran Üniversitesinden arkeolog Secced Ali Baigi, "Antiquity" dergisinde yayımladığı "Gawri Duvarı: Zagros Dağları'nın batı eteklerinde olası bir Partho-Sasan yapısı" (The Gawri Wall: a possible Partho-Sasanian structure in the western foothills of the Zagros Mountains) başlıklı makalesinde, Irak sınırı yakınındaki Serpol Zehab şehri sınırlarında 115 kilometre uzunluğundaki bir seddin kalıntılarının bulunduğunu bildirdi.

Yapının büyük bölümü harap durumda olduğu için seddin sembolik mi yoksa savunma amaçlı mı olduğunun anlaşılmadığını ifade eden Baigi, antik bir imparatorluğun sınırı olarak işlev gördüğünü tahmin ettiklerini belirtti.

Çevrede yaşayan halkın uzun yıllardır varlığından haberdar olduğu kalıntılar, ilk kez arkeologlar tarafından kayda geçirildi.

Daha önce, bölgede başka bir arkeolog ekibinin de çalışma yürüttüğü ancak bu çalışmanın bulgularının yayımlanmadığı kaydedildi.

Kuzeyde Bamu Dağları'ndan güneyde Zahav Marg köyüne doğru uzanan seddin, Milattan Önce (M.Ö.) 4. yüzyıl ila Milattan Sonra (M.S.) 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.

Duvar genişliği yaklaşık 4 metre ve yüksekliği 3 metre olan seddin inşası için 1 milyon metreküp taş kullanıldığı hesap ediliyor.

Seddin M.Ö. 247 ila M.S. 224 yıllarında bölgede hüküm süren Part İmparatorluğu'na veya M.S. 224 ila M.S. 651 yıllarında hüküm süren Sasani İmparatorluğu'na ait olduğu tahmin ediliyor.

 


Benzer Haberler & Reklamlar