Yozgat Genel Bilgiler

Yozgat Genel Bilgiler

Nüfus: 465.696 
Yüzölçümü: 14.037,00 km2            
Rakım: 1.418,00 m
Plaka Kodu: 66
Telefon Kodu: 354
Boylam: 39,819085
Enlem: 34,816704

Yozgat E 88 karayolu üzerinde bulunması ve özellikle Hattuşaş(Hitit Medeniyeti Başkenti)'ın yakın olması ve Hattuşaş ile Kapadokyayı birbirine bağlayan Atatürk yolunun il merkezinden geçmesi nedeniyle yabancıların uğrak yeridir. Bozok yaylası olarak da adlandırılan ve ilkçağlardan beri yerleşim yeri olan Yozgat, bozulmamış doğası,misafirperver sıcakkanlı insanları,çok güzel misafir anlayışları, sahip olduğu tabiat güzellikleri, mesire yerleri, yüksek ovaları, tarihi, kültürel, turistik değerleri ve kaplıcalarıyla gezilip görülmesi gereken en güzel illerimizden biridir.Türkiye'nin ilk Milli Parklarından olan çamlık Milli Parkı, Akdağ Ormanları, Şebekpınarı Mesire alanı, Kazankaya Vadisi, ve Gelingüllü barajı gibi yerler spor, dinlence ve piknik alanlarıdır.

Yozgat Coğrafi Bilgileri

Yozgat ili büyük çoğunluğuyla İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Bölümünde yer almaktadır. İl topraklarının kuzey bölümleri Orta Karadeniz Bölgesinin güneyinde kalan iç kesimlerinde yer alır. 81 il arasında toprak genişliği bakımından 15. sırayı alır. Yüzölçümü büyüklüğü bakımından Ülkemizin önemli yönetim bölgelerinden biridir.

Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Bölümünde, 34°5'-36°10' doğu meridyenleri ile 38°40'-40°15' kuzey paralelleri arasında yer alır. İl toprakları doğudan Akdağlar, güneyden Delice Irmağı Vadisi, kuzeyden Deveci Dağları gibi fiziki unsurlarla çevrilidir. İl yönetim sınırları ise, kuzeyden Çorum, Amasya, Tokat; doğudan Sivas; güneyden Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve batıdan Kırıkkale ile çevrili olan Yozgat’ın denizden yüksekliği m. olup, yüzölçümü 14037 km² dir. Yozgat yöresinde, yazların kurak ve sıcak, kışların soğuk ve sert geçtiği karasal iklim hakimdir. Genel olarak Temmuz ve Ağustos en sıcak aylardır.
Yozgat’a bağlı 13 ilçe vardır. Bunlar Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı ve Yerköy’dür.   
İklim Özellikleri

Yozgat’ta İç Anadolu Bölgesi’nin yarı kurak karasal iklimi hakimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu, için yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ile kış, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Sert iklim koşulları, Yeşilırmak havzasına giren Çekerek Vadisi’nde biraz yumuşamakta, az da olsa Karadeniz ikliminin etkileri görülmektedir. En soğuk aylar ocak ve şubat, en sıcak aylar temmuz ve ağustos aylarıdır. Yozgatın deniz seviyesinden 1300 m yükseklite olduğu ölçülen yerel basıncı ortalama 869.7 milibardır. Tespit edilen en yüksek değer 881,5 en düşük değer 852,7 milibardır. Yıllık yağış ortalaması 601,3 mm’dir. Yağışın mevsimlere göre dağılışı, ilkbaharda 268.8, mm yazın 53.5, mm sonbaharda 170 mm ve kışın ise 109 mm’dir. Yağış bakımından aylara göre düzensiz bir dağılım görülmekte olup kış ve ilkbahar yağışlı mevsimlerdir. Yağış kış aylarında genellikle kar şeklindedir. Kar yağışı Kasım ayı başlarında başlar, Mayıs’ın ilk haftasına kadar devam eder. Ortalama bir yılda 50 gün kar yağar. Karla örtülü gün sayısı ortalama 39 gündür. İlkbaharda görülen yağışların çoğunu, ikindi vakti havanın ısınıp yükselmesi ve akabinde soğuyarak yağışa dönüşmesinden oluşan kırkikindi yağmurları teşkil eder. Yıllık yağışlı gün sayısı ortalama 113,7 gündür. Genel olarak bahar aylarında dolu yağışlarının ortalaması 3.3 gündür. Ortalama 42.3 gün kırağılı dır. Yılın 8 gününde sis görülür. Kaydedilen ortalama gök gürültülü yağış gün sayısı ise 15’dir.

Yozgat Bitki Örtüsü Özellikleri
İlimizin yüz ölçümünün %9’u ormanlık alan teşkil eder. Bu alanlar daha çok Akdağmadeni ve Çekerek ilçemiz sınırlarındadır. Bu ormanlık alanları meşe, çam, alıç, dağ kavağı, dağ armudu, yabani fındık ağaçları oluşturur. Ormanlık alanlardan bahsetmişken Yozgat’ın içindeki çamlık alanı şehrimizin nadide yerlerindendir. Burası halkın gezinti ve mesire alanı durumundadır.
Milli parkın ana kaynak değerini, İç Anadolu steplerinde yaşamış doğal yaşlı ormanların son kalıntıları olan Karaçam Ormanları, bitki örtüsü, topografik yapısı, yaban hayatı potansiyeli, manzara güzellikleri, zengin rekreasyon kaynakları, kış turizmi olanakları ve bol oksijen kaynağı kliması ile doğa harikası bir yerdir. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık 300 yıl öncesine kadar Yozgat çevresinde görülen bakir ormanlarından günümüze sadece milli park içerisindeki karaçam ormanı kalmıştır. Doğal orman ekosistemini Pinus nigra subsp. Pallasiana (karaçam) ve Quercus pubescens (meşe) oluşturmaktadır. Milli Park içerisinde doğal yayılışını gerçekleştiren karaçam ormanı İç Anadolu’daki karaçam ormanlarının kalıntılarıdır. 1400 metrede başlayan ormanlık alan, 1600 metreye kadar çıkmaktadır. 

Milli park alanında karaçamın yanı sıra odunsu bitki olarak meşe, ardıç ve ağaçlandırma yoluyla getirilmiş sarıçam türleri de bulunmaktadır.

 


Benzer Haberler & Reklamlar