Yenikapı'da 2 bin yıllık ahşap mendirek bulundu

Yenikapı'da 2 bin yıllık ahşap mendirek bulundu

Avrasya Boğaz Tüp geçit projesi kapsamındaki çalışmalarda 2 bin yıllık mendireğin ahşap örmelerinin ortaya çıkması heyecan uyandırdı. Uzmanlara göre bulgunun eşi yok.

İstanbul'da ulaşımı büyük oranda rahatlatacak olan Yenikapı tüp geçit projesinde yapılan kazılar tarihi kalıntıları bir bir ortaya çıkarıyor. Avrasya Boğaz tüp geçit projesi kapsamında Yenikapı Meydanı'nda devam eden bağlantı yolu çalışmalarında Roma döneminden kalma Theodosius limanının devamı olan mendirekler ortaya çıkarılmıştı.

DENİZİN 5 METRE ALTINDA

Son olarak süren kazı çalışmalarında Theodosius limanının devamı olan mendireklerin yapımı için inşa edilen ve dünyada daha önce keşfedilmemiş olan ahşap örmeler bulundu. Denizin altında yaklaşık 5 metre derinlikte bulunan mendireklerin sağlam kalmasını uzmanlar, Yenikapı'daki toprak yapısının balçık ve oksijensiz alan olmasına bağlıyor. Tarihi limana ait ahşap örmelere dünyada şimdiye kadar hiç rastlanmadı.

Uzmanlar bu örgülerin sağlam çıkmasının da imkansız olduğunu dile getiriyordu. İstanbul'un tarihi zenginliği, Arkeoloji dünyasında bir ezberi daha bozdu. Dünyada teorik olarak bilinen ama daha önce karşılaşılmayan yapım tekniği bilim dünyasının gündemine oturacak nitelikte.

Yapılan keşifle tarihi Theodosius limanına ait mendireklerin yapımı için kullanılan yöntem de gün yüzüne çıkmış oldu. Ahşap örmelerin iki bin yıl önce uygulanan, bugünün 'batardo tekniği' olarak adlandırılan yapım tekniği ile yapıldığı tahmin ediliyor. Mendireğin ilk yapım aşamasına ait olan bu ahşap örgüler arkeloji tarihinin ilklerine girmeye aday.

YERİNDE KORUNACAK

İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Arkeoloji dünyasının ilklerinden olan ahşap örmelerin bir kısmının kaldırılması bir kısmının ise yerinde korunması yönünde karar aldı. Bulgu, İstanbul insanlık mirasına yeni bir halka ekleyecek.

Dilek Yaman - Sabah


Benzer Haberler & Reklamlar