Yamyamlığa yorumlanan kafatası 8 bin yıllık cinayet kanıtı çıktı

Yamyamlığa yorumlanan kafatası 8 bin yıllık cinayet kanıtı çıktı

Polonya'da arkeologların ilk bulduğunda yamyamlık olarak yorumladığı parçalanmış kafatası bir maktüle ait çıktı. 8 bin yıllık cinayet deliline göre maktül korkunç bir cinayete kurban gitmiş.

Polonya’da yaklaşık 50 yıl önce, Narew Nehri kıyısındaki Wieliszew'de  bulunan ağır hasar almış insan kafatası üzerinde yapılan araştırmalar, sahibinin yaralandıktan sonra bir süre daha yaşadığını ortaya çıkardı.  Kafatası kemiğindeki iyileşme belirtileri yaralının bir hafta kadar daha yaşadığını gösteriyor.

Fiziksel antropolog Jacek Tomczyk, “Hasarlı kafatası çıplak gözle görülemeyen iyileşme izleri taşıyor. Bu, etkinin oluştuğu anda kişinin ölmediği anlamına gelir. Ayrıca bu kişinin anında ölmemesi, bunun bir yamyamlık kanıtı olduğu düşüncesine de ters düşüyor.” dedi.

Araştırmacılar, yaklaşık 50 yıl önce, Narew Nehri kıyısındaki Taş Devri kafatasını, Polonya’nın doğusundaki bir bölge olan Wieliszew’de keşfetti. Buna ek olarak, arkeologlar 1950’lerin sonlarında, yakınlarda eski bir yanmış insan kemiği ve ayrıca bu adamın bir avcı olduğunu öne süren çakmaktaşı aletler buldu. Bu eserler, son buzul çağını izleyen dönem olan Mezolitik döneme tarihlendirildi.

Önce yamyamlık için öldürüldüğü düşünülmüştü

Kafatasına güçlü darbe izi ve kemiklerde yanık olduğu için kafatası sahibinin yamyamlık sonucu öldüğü sonucuna varıldı. Ancak Tomczyk ve meslektaşları, teknolojisin sağladığı faydalarla bir kez daha incelemeye karar verdi. Eski kafatasını bir taramalı elektron mikroskobu ve bilgisayarların dijital 3D görüntüleri oluşturmasını sağlayan bilgisayarlı tomografi (CT) tarayıcı ile tekrar incelediler.

Analizler, adamın alnının ortasında uzun, yatay bir yarılma gösterdi. “Kafatasının parçalanmış olmasına rağmen, kesiklerin kenarları düzensiz değil, düzenli.” Yani yaralanmadan hemen sonra olmuş olmalı. Bu kenarlara daha yakından bakıldığında, yaranın iyileşmeye başladığı anlamına gelen “birkaç kemik parçasını birbirine bağlayan ince bir çıkıntılı formasyon” ortaya çıkarıldı.

Tomczyk, “Bu, Mezolitik dönem Polonya’sında kemik yaralanması ve iyileşmesini gördüğümüz ilk vaka. Şimdi, Polonya’da yamyamlık kanıtları taşıdığı düşünülen tek Mezolitik arkeolojik alan Lubuskie Göller Bölgesi’ndeki Pomorska.” diyor.

Mezolitik dönem boyunca insanlar kemikleri hem yaktığı hem de gömdüğü için, bulunan yanmış kemik, yakılarak gömme ritüeline ait olabilir.

Söz konusu avcı, öldüğündem muhtemelen 20’li yaşlarındaydı. Tomczyk, “Ayrıca DNA testi yaptık, ancak ne yazık ki yüksek sıcaklıkların sebep olduğu doku hasarı, güvenilir sonuçlar elde etmemizi imkansız kılıyordu. Kafatası yaralanması çok net. Avcı, muhtemelen keskin bir aletle kafasına darbe almıştı.” diyor.

Araştırma, hakemli bir araştırma dergisine gönderildi, ancak henüz yayınlanmadı.

Erman Ertuğrul - Arkeofili com (Live Science. 11 Aralık 2018)


Benzer Haberler & Reklamlar