Vezirköprü Oymaağaç Höyük Projesi sponsor arayışında

Vezirköprü Oymaağaç Höyük Projesi sponsor arayışında

Samsun'daki tek arkeolojik kazıya sahiplik eden Vezirköprü Oymaağaç Höyük Projesi kazı başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon, Samsun Kültür ve Turizm müdürü Adnan İpekdal'ı proje hakkında bilgilendirdi.

Samsun Kültür ve Turizm müdürü Adnan İpekdal'ı ziyaret eden, Vezirköprü Oymaağaç Höyük arkeoloji kazı Heyeti Başkanı Alman Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichon, Hititlerin kutsal Merkezi Nerik şehri olduğu tahmin edilen Oymaağaç'ta 2005 yılında çalışmalara başladıklarını söyledi.

Höyük en hareketli dönemini Hitit Döneminde yaşadı

İki yıl yüzeysel araştırma yaptıklarını söyleyen Czichon açıklamasına şöyle devam etti. “ 2007-2017 yılları arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve Alman Araştırma Fonu (DFG), Ferda Genel Vakfı, Tepe Knauf ve özel sponsorların desteğiyle kazı çalışmaları yürütülmektedir. 2018’den itibaren ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Uşak Üniversitesi adına Türk arkeolojik kazı projesi olarak devam edilmektedir”.
M. Czichon sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Oymaağaç Höyük, kazılarda ele geçen buluntulara göre Kalkolitik Dönem'e (MÖ 5000-3000) kadar giden bir yerleşime sahne olmuştur. Höyük en hareketli dönemini Hitit Döneminde yaşamıştır. Bugüne kadar ele geçen tablet parçalarının incelenmesi neticesinde bölgenin, Hititlerin kutsal şehri 'Nerik' olduğunu göstermektedir”.

Arkeoloji kazılarının önemine değinen Prof. Dr. Rainer Czichon, Oymaağaç Höyük, çağlar boyunca sahip olduğu yerleşim ve önemli bir turizm destinasyonu üzerinde konuşlanmasıyla hem bilimsel hem de kent turizmi açısından avantajlara sahip olduğunu ifade etti.

Oymaağaç, Samsun'daki tek arkeolojik kazısı

Ayrıca Oymaağaç’ın Samsun'daki tek arkeolojik kazısı olmasının ve yeni yapılan Arkeoloji Müzesi'nin Türkiye'deki büyük müzelerin arasında yer alacağının önemine atıfta bulunmuştur.
Son olarak Türkiye’den bazı örnek projelerden bahseden Czichon, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan Aktopraklık Höyük Arkeopark Açıkhava Müzesi’nin, Valilik, Belediye ve özel şirketlerin destekleriyle kazıldığını ve bugün Türkiye’nin en büyük açık hava müzesine dönüştürülerek, zaman içinde kendi bütçesini yaratan bir proje haline geldiğini söyledi.

Altyapı ve sponsor desteğine ihtiyaç duyuluyor

Czichon, Vezirköprü/Oymaağaç Höyük Projesi kazı çalışmalarının daha etkin, verimli ve hızlı sürdürülebilmesi için altyapı ve sponsor desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Prof. Czichon, Kazı ve diğer bütün çalışmalara ait sonuçların açık erişimli veri tabanında paylaşıldığını ifade etti. Oymaagac-Nerik-Projekt sayfasına http://nerik.de/index.php adresinden ulaşılabiliyor.

www.akasyam.com


Benzer Haberler & Reklamlar