Vehbi Koç Vakfı: VKV

Vehbi Koç Vakfı nedir? Vehbi Koç Vakfı iletişim bilgileri

Vehbi Koç Vakfı (VKV); Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfıdır. İşadamı Vehbi Koç tarafından  17 Ocak 1969'da kuruldu. Vakıf, Türkiye için temel hizmet sahaları olarak belirlediği eğitim, sağlık ve kültür sektörlerinde kapsamlı faaliyet yürütüyor. İlgili bakanlık ve yerel kurumlarla iş birliği içinde okul, yurt, hastane ve tıp merkezi inşa edip bağışlayarak toplumsal kalkınmayı destekliyor; binlerce yetenekli gence eğitim bursları veriyor.

Vakıf, okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesisler kurarak bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretti. Kurduğu ve yönettiği eğitim, sağlık ve kültür kurumlarında önemli ilklere imza attı. Maddi imkanları kısıtlı binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs verdi.

Vehbi Koç Vakfı’nın kültür ve sanat alanındaki faaliyetleri, 1980’de Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi’nin (SHM) kurulmasıyla başladı. Müze Türk-İslam eserlerinin yanı sıra Anadolu uygarlıklarına ait arkeolojik eserlerden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Vakıf, Türkiye genelinde birçok kültür kurumu ve araştırma merkezi kurarak, kültür alanındaki katkılarının alanını daha da genişletiyor. Vakfın geniş kapsamlı kültürel faaliyetleri arasında, New York Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki iki Osmanlı sanatı galerisinin genişletilmesi ve yenilenmesi için yapılan bağışlar gibi, dünyaca tanınmış kuruluşlarla işbirlikleri de yer alıyor.

Vakıf yönetimi 1980'li yılların başında, faaliyet gösterdiği alanlarda kaynağı sağlanmış, iyi organize edilmiş projeler gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma sürecine girdi. Tecrübeler, bir eserin meydana getirilmesi kadar, yaşatılmasının da önemli olduğunu gösteriyordu. Vakıf en ince ayrıntısına kadar planlayarak kurduğu tesislerin işletme sorumluluğunu da üstlenecek ve böylelikle bu kuruluşların sunduğu hizmetin kalitesini hep üst düzeyde tutabilecekti. Her biri mükemmellik merkezi haline getirilen kuruluşlarıyla topluma örnek modeller sunacaktı. Bu anlayışla kurulan Vakıf Kuruluşları Türkiye’de eğitim, sağlık ve kültür dünyasına ışık tutmak hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Vehbi Koç Vakfı; varlık sebebine hizmet eden kuruluşlarının yanı sıra eğitim, sağlık ve kültür alanındaki geniş çaplı proje destekleriyle de topluma hizmet ediyor.

Vehbi Koç Vakfı yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yönetimini üstlendiği kurumlar, desteklediği projeler ve düzenli programlar aracılığıyla Türkiye’nin daha hızlı gelişmesine destek olmayı; tüm faaliyetlerinde “en iyiye” örnek olarak, sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modellerle Türkiye’ye fayda sağlamayı amaçlıyor.

Vakıf Kuruluşları
 

Eğitim

Koç Okulu (Ortaokul ve Lise 1988, İlkokul 1998) Koç Üniversitesi (1993) Koç İlk ve Orta Öğretim Okulları (1998-2008) - Cumhuriyetin 75’inci yılının kutlandığı 1998’de Vakıf tüm yurtta 13 ilkokul açmıştır. Bu projeye 2006-2008 döneminde 4 yeni okul eklenmiş, toplam sayı 17’ye ulaşmıştır.

Sağlık

Semahat Arsel Hemşirelik, Eğitim ve Araştırma Merkezi (SANERC, 1992)

VKV Amerikan Hastanesi (1995) MedAmerikan Tıp Merkezi (1997) Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi (1999) Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi (2010) Koç Üniversitesi Hastanesi (2014)

Kültür

Sadberk Hanım Müzesi (1980) Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM, 1994) Koç Üniversitesi Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü (AKMED, 1996) Antalya Kaleiçi Müzesi (1996) Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED, 2005) TANAS Sanat Galerisi, Berlin (2008-2013) ARTER Sanat İçin Alan, İstanbul (2010) Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi (2010)

Vehbi Koç Ödülü

Vehbi Koç Vakfı, kurucusunun yaşamı boyunca gerçekleştirmek istediği bir proje olan Vehbi Koç Ödülü’nü 2002 yılında hayata geçirmiştir. Ülke yararına hizmetler veren, katkıda bulunan kişi ve/veya kurumları desteklemeyi sosyal bir sorumluluk ve onurlu bir görev sayan Vakıf, Vehbi Koç Ödülü ile topluma değer katan, örnek olan hizmetleri tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçlamaktadır. Vehbi Koç Vakfı, her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından birinde, Türkiye’nin ve Türk insanının gelişimine önemli katkıda bulunmuş kişi veya kurumlara Vehbi Koç Ödülü’nü vermektedir.

Adres: Nakkaştepe, Azizbey Sokak No: 1 Kuzguncuk / İSTANBUL
Tel: 0 216 531 08 58
Fax: 0 216 492 58 72
E-Posta: info@vkv.org.tr

web sitesi: https://www.vkv.org.tr/


Benzer Haberler & Reklamlar