Vectaerovenator inopinatus adlı yeni bir dinozor türü keşfedildi

Vectaerovenator inopinatus adlı yeni bir dinozor türü keşfedildi

Southampton üniversitesi paleontologları, Wight Adası'nda bulunan dört kemiğin yeni bir dinozor türüne ait olduğunu belirtti ve yeni keşfedilen dinozor türüne Vectaerovenator inopinatus adının verildiği açıkladı.

Southampton Üniversitesi paleontologları İngiltere'deki Wight Adası'nın Shanklin sahilinde geçen yıl bulunan dört kemiğin teropod cinsinden yeni bir dinozor türüne ait olduğunu savundu. Devi dinozor T-Rex ile de akraba olabileceği belirtilen yeni dinozora Vectaerovenator inopinatus adı verildi.  Vectaerovenator inopinatus'un boyun, sırt ve kuyruğuna ait kemiklerdeki büyük hava boşluklarında dolayı bu şekilde adlandırıldığı belirtildi. Southampton Üniversitesi uzmanları günümüz kuşlarında da bu tür hava keseciklerinin akciğerin uzantıları gibi işlev gördüğünü ve solunuma yardımcı olduğuna dikkat çekti.

115 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşadığı tahmin edilen dinozorun 4 metre uzunluğunda olduğu sanılıyor.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre fosiller 2019'daki üç farklı kişi tarafından bulundu ve Sandown'daki Dinozor Müzesi'ne teslim edildi. 

Stratford-upon-Avon'da yaşayan Robin Ward adlı fosil avcısı kemiklerden birini ailesiyle Wight Adası'nı ziyareti sırasında buldu. Ward, "Kemikleri bulduğumuzda yaşanan sevinç muhteşemdi" dedi.

Spalding'de yaşayan James Lockyer; Ada'yı ziyaretinde başka bir kemik buldu. Lockyer, "Normalde diğer fosil avcılarının bakmadığı yerlere bakarım. Yöntemin bu kez işe yaradı" diye konuştu.

Paul Farrell ise sahilde kum tekmelerken kemiğin ayağına takıldığını söyledi.

Southampton Üniversitesi'nin araştırma ekibinin başkanı Chris Barker, Vectaerovenator'un, kemiklerinin bulunduğu yerin hemen kuzeyindeki bir alanda yaşadığını ve iskeletinin sığ denize sürüklendiğini düşündüklerini söyledi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar