Veba salgını yıllarına ait 500'den fazla insanın gömüldüğü toplu mezar alanı bulundu

Veba salgını yıllarına ait 500'den fazla insanın gömüldüğü toplu mezar alanı bulundu

Almanya'da bir huzur evi inşaatı planlanan arazide yapılan arkeolojik tetkikte Avrupa'nın en büyük toplu mezarı keşfedildi. 1600'lü yıllara ait 8 Kara Ölüm çukurunun tespit edildiği alanda süren arkeoloji kazılarında şu ana den 500'den fazla insana ait kemik kalıntılarına ulaşıldı.

Almanya'nın Nürnberg kentinde yeni bir huzurevinin inşaatı öncesinde yapılan tetkiklerde Avrupa'da şimdiye kadar ortaya çıkarılan en büyük toplu mezarı keşfedil. 

Şu ana kadar 500'den fazla kişinin kalıntılarına ulaşılan alanda kazılar sürüyor.

Kesin tarihleme de henüz yapılmadı, ancak geçici tahminler, sekiz veba çukurunun 17. yüzyılın ilk yarısında kazıldığını gösteriyor.

Kazı raporlarına göre, kemiklerden bazıları yeşil renkte bulundu. Bu da alanın yakınlatıdaki bir bakır fabrikasının atıklarından kaynaklanmış olduğunu tahmin ettiriyor.  .

Nürnberg Miras Koruma Departmanı arkeolog Melanie Langbein ve Baş Antropolog Florian Melzer , "Gelecekteki inşaat alanlarında bulunan tüm insan kalıntılarını güvence altına alıp arşivleyeceğiz. Şu anda çalışma baharda tamamlandığında buranın Avrupa'da kazılan veba kurbanları için en büyük acil durum mezarlığı olacağını varsayıyoruz" dedi.

Hıyarcıklı veba , başta 14. yüzyıldaki Kara Ölüm ve 6. yüzyılda başlayan Justinianus vebası olmak üzere, tarihin en yıkıcı pandemileriyle ilişkilendiriliyor.

Ancak oldukça bulaşıcı olan pire kaynaklı enfeksiyon, çağlar boyunca daha küçük salgınlar halinde sık sık yeniden ortaya çıktı. Avrupa'daki Kara Ölüm'ün ardından yaklaşık 400 yıl boyunca yerel salgınlar tekrarlandı ve şehirleri kasıp kavurdu.

TRT Haber


Benzer Haberler & Reklamlar