Ünlüler Müzede Selfie Günü'ne destek verdiler

Ünlüler Müzede Selfie Günü'ne destek verdiler

15 Ocak Müzede Selfie Günü, birbirinden ilginç özçekimlere sahne oldu. Ünlü oyuncular, dünya genelinde müzelere ilgiyi artırmak amacıyla sosyal medya üzerinden başlatılan Müzede Selfie Günü etkinliğine katıldı.

Uluslararası Müzede Selfie Günü Etkinliği kapsamında,yazar, BKM oyuncuları Ezgi Özyürekoğlu, Cihan Talay ve Gürhan Altundaşar İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni, Oyuncu ve oyun yönetmeni Seren Fosforoğlu ile küçük kızı Nil Fosforoğlu Galata Mevlevihanesi'ni, Prof. Dr. İskender Pala Türk İslam Eserleri Müzesi'ni, oyuncu Ekin Koç Kariye Müzesi'ni oyuncu Asuman Dabak ve Fadik Sevin Atasoy Hisarlar Müzesi'ni ziyaret etti.

Cihan Talay, Ezgi Özyürekoğlu ve Gürhan Altundaşar, proje kapsamında İstanbul Arkeoloji Müzelerini ziyaret etti.

Müzeyi bir süre dolaşan ve müze yetkililerinden bilgi alan oyuncular, müzede öz çekim yaparak sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Cihan Talay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk defa geldikleri İstanbul Arkeoloji Müzelerininin etkileyici olduğunu söyledi.

Herkesi İstanbul Arkeoloji Müzelerini görmeye davet eden Talay, "İnsanların yaz tatillerinde özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde Likya ve Karia Yolu'nda görebileceği yerler burada müze halinde sergileniyor. Ben İstanbullu olarak 'Daha önce niye gelmedim?' dedim. Yeni açılmış galiba ama eskiden de açık olsaydı ben yine de 'Niye gelmedim acaba?' derdim. O yüzden benim bir savunmam olmasın." ifadelerini kullandı.

Gürhan Altundaşar da müzede çok etkileyici bir atmosfer olduğunu belirterek, "Ben özellikle İskender Lahdi'nden çok etkinlendim. Herkesin görmesi gerekiyor, gören herkes de etkilenecektir emin olun." dedi.

Ezgi Özyürekoğlu ise kendileri için Müzede Selfie Günü'nün müze ziyareti için güzel bir vesile olduğuna işaret ederek, "Ben de en çok lahitlerden ve üzerindeki işçiliklerden etkilendim. Bir arkadaşımız yapımlarının 5 yılda tamamlandığı bilgisini verdi. Bence 5 yıl bile çok kısa bir süre bunların yapılması için. Çok güzel işler var." diye konuştu.

Dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu Fadik Sevin Atasoy, dünya genelinde müzelere ilgiyi artırmak amacıyla sosyal medya üzerinden başlatılan "Uluslararası Müzede Selfie Günü" etkinliğine katıldı.

Başarılı oyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Müzede Selfie Günü" dolayısıyla Rumeli Hisarı'ndaki Hisarlar Müzesi'ni gezerek kendi üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyleyerek, bu anlamda çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Hisarlar Müzesi'nin kendisi için çok anlamlı bir yer olduğunun altını çizen Atasoy, "Rahmetli babacığım, seneler evvel, bir oyun için buraya gelmişti. Ben o zaman çok küçüktüm. Beni arıyorlar, bulamıyorlar. Fatih'in (Sultan Mehmet) toplarının içine girmeye çalışırken buluyorlar. O nedenle benim için çok anlamlı bir yer. Bir de İstanbul'un göz bebeği Rumeli Hisarı. Fatih İstanbul'u, Rumeli Hisarı da bizim gönlümüzü fethetti. Çok önemli. Tarihi açıdan da kendi içinde bir anlam taşıyor. Bu kadar geniş, büyük bir açık hava müzesinin içinde, böyle bir yapının içinde olmak muazzam bir duygu. Yurt dışındaki arkadaşlarıma da ben burayı hep söylüyorum, geldiğinizde görün diye." dedi.

Sanatçı, müzelerin Türkiye'nin en kıymetli yapıları olduğunu kaydederek, "Onları değerlendirmek, paylaşmak ve onlara dikkati çekmek çok önemli." ifadelerini kullandı.

Herkesin cep telefonuyla müzede selfie fotoğrafı çekmesini isteyen genç sanatçı, "Türkiye de bu tanıtımın bir parçası olsun. Çok güzel bir proje. Bunun bir parçası olmak beni gururlandırıyor." diye konuştu.

Fadik Sevin Atasoy normalde de müze gezmeyi çok sevdiğini ve gün içinde bütün müzelere gitmek istediğine dikkati çekerek, "Çocukluğumdan beri, babam bütün müzeleri gezdirmiştir. Hepsinin hikayesini bilirim. Çok da meraklıyımdır. Her gelen arkadaşımı da götürürüm. Kültür turizmi bizim için çok önemli. Bunlar bizim kültürel mirasımız. Sahip çıkmalıyız. Tanıtmalı ve paylaşmalıyız mutlaka." değerlendirmesinde bulundu.

Çocuk yaşta müze gezmenin önemine de değinen sanatçı, şu bilgileri verdi:

"Öncelikle nasıl bir coğrafyanın içine doğduğunu biliyorsun. Tarihinin zenginliğiyle gururlanıyorsun. Bir öz güven kazandırıyor çocuğa. İkinci olarak da hayal gücünü genişletiyor müzeler. Senden önceki nesillerin yarattıklarını gördüğünde, arkeoloji müzesi için söylüyorum bunu, o taşların üzerine ben ne ekleyebilirim diye düşünüyorsun. Modern sanat müzelerinde, dünyanın, çağın neler ürettiğini takip edebiliyorsun. Dolayısıyla müzeler bir çocuğun gelişimindeki en önemli eğitim noktaları. Sadece çocuğun da değil. Müzelerin aynı zamanda arındırıcı bir özelliği de var. Derdiniz, sıkıntınız varsa müzeye gidin. Hakikaten, su kenarında oturmak gibi, insanın ruhunu temizleyen, aydınlatacak bir özelliğe sahip."

Atasoy, çektiği selfie fotoğraflarından ikisini sosyal medyadaki hesabında, "Haydi herkes müzeye! Sen de bir selfie çek. Uluslararası Müzede Selfie Günü. (Museum Selfie Day) Kültürel miraslarımızı hatırlayalım. Bugün yani 15 Ocak günü 2020 Çarşamba, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı 300'den fazla müze ve ören yerinde tüm dünyada eş zamanlı kutlanıyor. Ben de Rumeli Hisarı Müzesi'ne geldim (30 dönümlük bir açık alan müzesi)." sözleriyle takipçileriyle paylaştı.

Dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ni ziyaret edenler, "Müzede Selfie Günü" etkinliğine katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 300'den fazla müze ve ören yerinde kutlanan "Müzede Selfie Günü" kapsamında Zeugma Mozaik Müzesi'nin girişi, hazırlanan afişlerle süslendi.

Afişlerin yanı sıra girişteki görevliler tarafından da bilgilendirilen ziyaretçiler, bol bol öz çekim yaptı.

Öğrencileri ile müzeyi ziyaret eden öğretmen Semra Güldalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerine müzeyi gezdirme sözü verdiğini ve o sözünü bugün tuttuğunu söyledi.

Zeugma Mozaik Müzesi'nden çok etkilendiğini ifade eden Güldalı, "Ben ve öğrencilerim bu müzeden çok etkilendik. Gerçekten çok güzel ve etkileyici bir müze. Bugünde selfie günü. Tam gününe denk getirdik. Bugünün anlam ve önemine binaen hem müzeyi gördük hem de eserlerle bol bol selfie çektik." diye konuştu.

Öğrenci Sami Söker ise müzeleri çok sevdiğini ifade ederek, "Buralara daha önce gelmiştim ailem ve arkadaşlarımla. Bugün de Müzede Selfie Günü olduğu için arkadaşlarla geldik. Bol bol selfie çekindik. Bu kente gelen mutlaka burayı gezmeli ve görmeli." şeklinde konuştu.

Dolmabahçe Sarayı

Milli Saraylar'a bağlı Dolmabahçe Sarayı'nda "Müzede Selfie Günü" etkinliği gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının müze ve ören yerlerine ilgiyi artırmak amacıyla başlattığı proje kapsamında, saraya gelen ziyaretçilere bilgi verilerek bugüne özel, fotoğraf çekmenin serbest olduğu bildirildi.

Ellerinde telefon ve fotoğraf makineleriyle sarayı fotoğraflayan yerli ve yabancı turistler bol bol da öz çekim yaptı.

Antalya'dan Dolmabahçe Sarayı'nı ziyarete gelen Abdullah Kocaer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içeri girdiğinde kendisine bugün fotoğraf çekmenin serbest olduğunu söylediklerini belirtti.

Müze Selfie Günü'nü bilmediğini ve bu durumun kendileri için sürpriz olduğunu anlatan Kocaer, bol bol fotoğraf çekeceğini ve arkadaşlarıyla bunu paylaşacağını söyledi.

Okul gezisiyle saraya gelen lise öğrencisi Samet Odoman da etkinlikten habersiz geldiklerini ancak güzel bir an yaşadıklarını ifade etti.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Selfie Günü

Paleolitik Çağ'dan günümüze Anadolu arkeolojisinin sergilendiği, kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni ziyaret eden vatandaşlar, "Müzede Selfie Günü" kapsamında öz çekim yaptı.

Malatya'da Müze'de Selfie Günü

Malatya'nın Darende ilçesindeki özel Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Müzesi'ni ziyaret edenler, "Müzede Selfie Günü" etkinliği kapsamında öz çekim yaptı.

Troya Müzesi'nde Selfie Günü

Çanakkale'nin merkeze bağlı Tevfikiye köyü girişinde bulunan Troya Müzesi'nde, "Müzede Selfie Günü" etkinliği gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının müze ve ören yerlerine ilgiyi artırmak amacıyla başlattığı proje kapsamında müzeye gelen öğrenciler ve ziyaretçiler bol bol fotoğraf çektirip özçekim yaptı.

Özellikle küçük öğrencilerin meraklı bakışları arasında gerçekleştirilen etkinlikte, yabancı konaklarda keyifli anlar yaşadı.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Ocak'ın "Müzede Selfie Günü" olduğunu söyledi.

Dünya genelinde üçüncü kez düzenlenen etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanlığının da etkin bir şekilde katılım gösterdiğini dile getiren Gölcük, "Uluslararası selfie gününün amacı, insanları müzelere çekmek ve müzeler konusunda bir farkındalık yaratmak. Biz de bu yıl hem Bakanlığımız, hem de Valiliğimiz nezdinde özel bir çalışma yaptık." dedi.

Troya Müzesi adına yoğun bir farkındalık yaratmayı planladıklarını kaydeden Gölcük, ziyaretçilerden, çektikleri fotoğrafları "museumselfieturkey" ve "müzedeselfiegünü" etiketleriyle paylaşılmalarını isteyerek, şunları söyledi:

"En iyi müze selfie fotoğrafına ödül verilecek. Biz de tüm müzelerimiz gibi Bakanlığımızın bu uygulaması içerisinde yer alıyoruz. Müzede çektiğimiz selfieleri "museumselfieturkey", "müzedeselfiegünü", "troyamüzesi" ve "museumoftroya" etiketleriyle paylaşıyoruz. Avrupa'da yılın en iyi müzesi ödülünde finale giden Troya Müzesi için ciddi bir farkındalık yapıyoruz. Bugün tüm dünyada önemli bir görünürlük yaratacağız."

Antalya Müzesi'ni ziyaret edenler, "Müzede Selfie Günü" etkinliğine katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının müze ve ören yerlerine ilgiyi artırmak amacıyla başlattığı proje kapsamında müzeye gelen öğrenciler ve ziyaretçiler fotoğraf çektirip, öz çekim yaptı.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, yaptığı açıklamada, bu özel günde "Antalya Mirasları'nın UNESCO'daki yolculuğu" temasıyla hazırlanan "Memleketim Antalya 2020 takviminin de tanıtımını yaptıklarını söyledi.

Antalya müzesinde çekilen ve #ATAVilemüzedeselfie hashtag'i ile paylaşılan beş "Selfie" eserinin sahibine vakıflarının yayınlarından hediye edeceklerini ifade eden Ege, "Bu bir harekettir. Böyle günler sayesinde insanların müzelere bakış açıları değişiyor." dedi.

ATAV Memleketim Antalya 2020 Takviminde neler var

"Memleketim Antalya" takviminin ATAV tarafından 13 yıldır sürdürülen bir çalışma olduğunu belirten Ege, bu yıl UNESCO'nun geçici miras listesindeki 9 eseri takvime koyduklarını bildirdi.

Takvimde, Karain Mağarası, Alanya Kalesi, St. Nicholas Kilisesi, Likya Uygarlığı Antik Kentleri, Perge Antik Kenti, Aspendos Antik Kenti Tiyatrosu ve Su Kemerleri, Yivli Minare Cami, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı, Kekova Batık Kent ve Burdur’da bulunan Sagalassos Antik Kenti yer alıyor.

Edirne'de Müzede Selfie Günü

Edirne'deki müzeleri gezen ziyaretçiler eserleri inceledikten sonra özçekim yaptı.

Bazı katılımcılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının en iyi özçekimi ödüllendireceği yarışmada dereceye girmek için çabaladı.

Bazı müze çalışanları da özçekim yaparak "müzedeselfiegünü" etiketiyle paylaştı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'deki arkeoloji müzesinin, selfie gününde ilgi gördüğünü söyledi.

En iyi selfieyi çeken misafire opera bileti, yerli misafirlere de müze kartı hediye ettiklerini anlatan Soytürk, "İletişim çağında sosyal medya, turizm tanıtımında en önemli ögelerden biri. Biz istiyoruz ki sosyal medya ile müzelerimizi de daha da tanıtalım." dedi.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde de etkinlik düzenlendi.

Müzeyi ziyaret eden vatandaşlar ve öğrenciler, darüşşifa kıyafeti giymiş müze görevlileriyle selfie çektirdi.

Müze müdürü Hakan Akıncı, bakanlığın, müzelerin tanıtılması için büyük emek harcadığını, 2019 yılında yaklaşık 280 bin ziyaretçi ağırladıklarını kaydetti.

Kırklareli'de Müzede Selfie Günü

Kırklareli'nde bir gurup üniversite öğrencisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan "Müzede Selfie Günü" etkinlikleri kapsamında en iyi özçekimi yapabilmek için yarıştı.

Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri, etkinlik kapsamında, Kırklareli Müzesi'ne gelerek özçekim yaptı.

Öğrenciler, özçekimlerini sosyal medya üzerinden "müzedeselfiegünü" etiketiyle paylaştı.

Kırklareli Müze Müdürü Şehmus Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğe ilgi gösteren üniversite öğrencilerine teşekkür etti.

Öğrencilerin özçekimler ile müzelerin tanıtımına büyük katkı sağladıklarını ifade eden Tekin, etkinliğin, gün boyu devam edeceğini anlattı.

Öğrencilerden Semanur Akbulut ise özçekim yapmak için sabahın erken saatinde müzeye geldiklerini, birinci olabilmek için yarıştıklarını ifade etti.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde Selfie Günü

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni gezen ziyaretçiler, eserleri inceleyerek özçekim yaptı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine, etkinliğin çok güzel ve anlamlı olduğunu söyledi.

Müzede, selfie için belirli noktalar oluşturulduğunu anlatan Hacıoğlu, "Uzman arkadaşlar belirli noktalar tespit etmişler. Biz de o noktalar üzerinden özçekimimizi yaptık. Öz çekimlerimizi Trak kralı, Ganos Antik Kenti ve Roma askeri heykelinin önünde gerçekleştirdik. Bu eserler başka müzelerde olmayan eserler." diye konuştu.

Haber ve Fotoğraflar: AA


Benzer Haberler & Reklamlar