Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı, Türkiye'den kaçmaya karar verdi

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı, Türkiye'den kaçmaya karar verdi

'Genellikle mimariyi geliştirmek ve tarihe katkı sağlamak için değil, para kazanmak için yapıyorlar' diyerek restorasyon facialarını yorumlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Şehrine sahip çıkamayan insanlarla aynı yerde ne mezarım olacak' diyerek Türkiye'den uzun bir süre ayrılmaya karar verdiğini açıkladı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, uzun süredir Türkiye'de ardarda söyleşilere katılıyor ve çoğu zaman kendisini söyleşiye davet edenleri dahi ince ince iğnelemeketen geri kalmayarak, yanlış tarihi ve kültürel uygulamalara dikkat çekmeye çalışıyordu.

Anlaşılan o ki Türkiye'den bu konuda ümidini kesen Prof. Dr. İlber Ortaylı, uzun bir süre yurt dışında yaşamaya karar verdiğini açıkladı...

Biz 10 TV Youtube kanalında Pelin Batu’nun konuğu olan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Avrupa’daki arşivleri incelemek için yakın zamanda uzun süreli bir yurt dışı hayali olduğunu söyledi ve "Türkiye’de gerekli şartları bulamadım. Bir yandan kitap yazmak, bir yandan söyleşi ve konferanslar bana zaman bırakmıyor. Bu süreçte bir karar aldım. Yakın zamanda Türkiye’den gideceğim ve tamamen kendime vakit ayıracağım, yakın zamanda gideceğim buralardan” dedi.

Çok şükür onlarla aynı yerde mezarım yok

Ortaylı, “Senin burada mezarın var mı diyorlar. Çok şükür yok, olmayacak da! Şehrine sahip çıkamayan insanlarla aynı yerde ne mezarım olacak” diyerek sitem etti.

Okullarda öğretilen dil bilgisi tam bir felaket.

Eğitim – öğretim sistemine dair de konuşan İlber Ortaylı: Okullarda öğretilen dil bilgisi tam bir felaket. Çocukların önüne koyulan tekslere gülüyorum. Yok Di’li geçmiş yok Miş’li geçmiş… Böyle saçma sapan şey olmaz. Bütün bunlar bir şey ifade etmiyor. Bunları çocuklara öğretmeye çalışıyorlar sonra çocuklar öğrenemiyor diyorlar. dedi.

Restorasyon yapanlar restorasyon yapmayı bilmiyor

Yapılan restorasyon çalışmalarının sadece para kazanmak üzerine gerçekleştirildiğine vurgu yaptan Ortaylı, Türkiye’de restorasyon yapanların restorasyon yapmayı bilmediklerini söyledi.

“Türkiye’de kötü restorasyon yok değil var. Ama bilmiyorlar.  Geniş anlamda sorarsan onları bu gözle değerlendirmek fazla iyimserlik olur. Genellikle mimariyi geliştirmek ve tarihe katkı sağlamak için değil, para kazanmak için yapıyorlar.Sen düşün ki bütün restorasyonları belirli bir yer yapıyorsa ve orası Türkiye’deki mimarı mirasın çok azını barındıran bir bölgeyse orada zaten gelişmenin, bilgi edinmenin mümkün olmadığını anlarsın.

İstanbul'a sahip çıkmayalanlarla aynı yerde mezarım olmasın

Ortaylı şehrine sahip çıkamayanlar diyerek eleştirdiği bir kesim İstanbullu’yu kast ederek “Senin burada mezarın var mı diyorlar. Yok. Olmasın. Çok şükür yok, olmayacak da! Şehrine sahip çıkamayan insanlarla aynı yerde ne mezarım olacak diyerek sitem etti.

İşte söyleşinin tamamı:


Benzer Haberler & Reklamlar