Ulucak Höyük'te 7 bin 700 yılık sığır şeklinde seramik marangozluk aleti bulundu

Ulucak Höyük'te 7 bin 700 yılık sığır şeklinde seramik marangozluk aleti bulundu

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü arkeoloji kazılarında 7 bin 700 yılık olduğu tahmin edilen, büyükbaş hayvan biçimi verilmiş sap düzeltici olarak kullanılan marangozluk aleti bulundu..

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İzmir Büyükşehir ve Kemalpaşa belediyeleri ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinin desteğiyle Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Çevik'in başknlığında  İzmir'in ilk yerleşim yeri olan Ulucak Höyük kazılarında ilginç bir alet bulundu.

Kazılarda bu sezon milattan önce 5 bin 700 yılına ait olduğu değerlendirilen kadın ve erkek heykelcikleri bulduklarını belirten Prof. Dr. Özlem Çevik , ulaştıkları son buluntunun kilden yapılmış "sap düzeltici" olduğunu aktardı.

Höyükte 8 bin yıl öncesine kadar kil objelerin kalıntılarına rastladıklarını belirten Çevik, bu malzemeler arasında yer alan sap düzelticinin özel bir buluntu olduğunu dile getirdi.

Sap düzelticinin, ahşap malzemelerin sürtülerek yuvarlak ya da kemik iğnelerin pürüzsüz hale getirilmesinde kullanıldığını anlatan Çevik, "7 bin 700 yıl öncesine tarihlenen bu buluntuyu özel kılan hem işlevsel olması hem de hayvan biçiminde yapılmış olması. Büyükbaş hayvana benzetilmiş, kuyruk bölümünü görebiliyoruz. Sığır biçiminde şekillendirildiğini görüyoruz. Hem işlev hem sembolizm bir araya getirilmiş." dedi.

Ulucak Höyüğü'nde yürütülen çalışmalarda son olarak yine 7 bin 700 yıl öncesine tarihlenen, kucağında bebeği olan bir kadın ile bir erkeği betimlediği düşünülen pişmiş toprak ve kil heykelcikler bulunmuştu.

AA Halil Fidan

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar