Üç Kuşak Klaros için çalışıyorlar

Üç Kuşak Klaros için çalışıyorlar

İzmir'de, antik çağın en eski "kehanet merkezlerinden" biri olan Klaros'da, Çelik ailesi üç kuşaktır görev yapıyor.

İZMİR : İzmir'in Menderes ilçesinde, Çelik ailesi üyeleri, üç kuşaktır antik çağın en eski "kehanet merkezlerinden" biri olan Klaros'da çalışıyor.

119 yıl önce keşfedilen ve elde edilen bulgularla antik çağın en eski kehanet merkezlerinden olduğu belirlenen Klaros'daki kazılar, o günden bu yana aralıklarla devam ediyor.

Kazı çalışmalarında ve güvenlik hizmetlerinde ise çalışanlar ağırlıklı olarak yöre halkından seçiliyor. Üç kuşaktır alanda çalışan Çelik ailesi de üstlendikleri görevlerle tarihe hizmet veriyor.

Kazı alanında 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Çetin Çelik (60), babası Mustafa Çelik'in 1950-1974 yılları arasında Klaros'un ilk resmi bekçiliğini yaptığını anlattı. 

Klaros'daki panoda babasının ve ağabeyinin fotoğraflarının bulunduğunu aktaran Çelik, bunun kendileri için büyük bir gurur olduğunu söyledi.

Çetin Çelik, babasının İngilizce, Yunanca ve Almanca konuşabildiğini bu nedenle yabancı kazı ekiplerince tercih edildiğini aktararak, "Babam emekli olunca daha sonra ağabeyim İsmail Çelik burada çalışmaya başladı. Fransızlar burada kazı çalışması yaparken ben de onlarla birlikte senede 1 ay çalışmaya başladım. Ağabeyim daha sonra emekli oldu ama ben çalışmaya devam ettim." dedi.

Yaşının ilerlemesi nedeniyle kazı alanında çalışmakta zorlandığını ve istemeyerek emekli olduğunu aktaran Çetin Çelik, kendisinden sonra oğlunun işbaşı yaptığını söyledi.

Yöre insanı oldukları için bölgeden uzaklaşmadıklarını, sürekli kazı alanıyla iç içe olduklarını ifade eden Çetin, "Burada büyüdük. Buraya hiçbir zarar gelmesin diye gece gündüz bekledik. O sürede hiçbir şekilde buradaki eserler zarar görmedi, kaçak kazı yapılmadı. Şimdi oğlum da burada çalışıyor. Üç kuşaktır burada çalışmak çok güzel bir duygu. Aile olarak tarihi eserlere bağımız çok büyük. Biz burada çalıştığımız için çok mutluyuz, huzurluyuz. Devamlı burayı kontrol ediyoruz ve zevk alıyoruz burada çalışmaktan." diye konuştu.

İşimi büyük keyif alarak yapıyorum
Klaros'da çalışan, Çelik ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Mustafa Çelik (28) de 2008 yılında kazı ekibinde çalışmaya başladığını ve işini büyük bir keyif alarak yaptığını anlattı.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra alandaki gişede görev aldığını ifade eden Çelik, "Burada üç kuşak arka arkaya çalışmak bizim için büyük bir mutluluk. İçerideki panolarda dedemin ve amcamın fotoğraflarını görmek bizim için onur ve gurur verici. Şu an gişe görevlisiyim, burada çalıştığım için çok mutluyum. Dedemin ve amcamın anıları olduğu için buraya geldiğimizde onlarla hep beraberiz. Nesilden nesile bu böyle gidecek." şeklinde konuştu.


AA Eşber Ayaydın


Benzer Haberler & Reklamlar