Türkiye'nin kayıp kılıç iddiasına yanıtı: İğne değil ki!

Türkiye'nin kayıp kılıç iddiasına yanıtı: İğne değil ki!

Ardahan Kültür ve Turizm Müdürü, Rus subayın tabutunda olması gerektiği iddia edilen kılıcın kaybolduğu iddialarını yalanladı: İğne değil ki, koskoca kılıç!... Öte yandan diğer Rus askerlerinin iskeletlerinin çıktığı alana ait arşiv fotoğrafları da gün yüzüne çıkmaya başladı.

Ardahan Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar, inşaat alanındaki kazı sırasında bulunan ve Rus general Vasiliy Geyman'ın olduğu düşünülen tabutta kılıcın çıktığı ve kaybolduğu iddialarını yalanladı.

Alantar, gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu cesedin yanında pırlantalı kılıç veya benzer bir bulguya rastlanmadığını söyledi.

'KILICI OLMUŞ OLSAYDI TABUTTA OLURDU'

Kazının titiz bir şekilde gerçekleştirildiğini anlatan Alantar, şu değerlendirmede bulundu: "O gün arkeolog, savcı, emniyet ve basının gözetiminde bu işlem yapıldı. Cesedin olduğu alan özenle açıldı. Sadece üniforması ve çizmesi mevcuttu. Bana gelen bilgiler doğrultusunda basında yer almış. Basında yer aldığı gibi öyle bir durum söz konusu değil. Kılıcı olmuş olsaydı, tabutta olurdu. Çünkü basit bir şey değil ki. Küçücük bir şey değil gözden kaçtı diyelim. İğne değil ki. Koskoca kılıçtır."

Tabutun bulunduğu alanın tahtalarla kapatıldığını belirten Alantar, ayın 24'ünde Kars Müze Müdürlüğü'nde konuyla ilgili kurulun toplanacağını kaydetti.

ARDAHAN'DAKİ RUS MEZARLARININ ARŞİV FOTOĞRAFI VE TABLOLAR

Öte yandan Ardahan’da buluna General Vasiliy Geyman'a ait olduğu sanılanın dışındaki diğer Rus askerlerinin iskeletlerinin çıktığı alana ait arşiv fotoğrafı bulundu.

Rus tarih kaynaklarından yapılan araştırmalar sonucunda, Ardahan’daki toplu Rus askeri mezarının, askeri operasyon haritasının fotoğrafları ve Ardahan çatışmasını anlatan bir tablo bulundu.

Ardahan’da apartman inşaatı için yapılan temel kazısında, 1877-1878 Osmanlı – Rus savaşına katıldığı düşünülen Rus generale ait bir mezar bulundu. Kısa sürede sosyal medya üzerinden yayılan haber üzerine tabutu görmek için yüzlerce kişi inşaat alanına akın etti. Rus generalin saçının, sakalının, paltosunun ve botlarının hala yerinde olması halkın büyük ilgisini çekti. Vücudu ve kıyafetlerinin büyük bölümünün iyi korunduğu Rus generalin mezarının olduğu alanda, çok sayıda askeri bot ve asker iskeletleri bulundu.

‘Ardahan’da toplu mezar fotoğrafı

Ardahan’da bulunan ve Rus General Vasiliy Geyman’a ait olduğu düşünülen mezarın bulunduğu bölgede asker kıyafetli birçok mezar daha ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre, Rus generalin mezarının olduğu alanda bulunan çok sayıdaki asker iskeleti, o dönem Rus ordusunda başlayan tifüs salgınından öldü. Tarihçilerine göre, hastalıktan ölen askerler toplu mezarda toprağa verilmiş olabilir.

Fotoğrafta “Ardahan’da toplu bir mezar” yazılı. Uzmanlar, bu anıtın şu an muhtemelen yıkılmış olduğunu düşünüyor. Haritada ise Rus ordusunun Kars, Ardahan ve Erzurum’a yönelik operasyonları çizilmiş. 19. yüzyılın Rus ressamlarıdan Aleksey Kivşenko’ya ait tablo da Ardahan kalesine yapılan saldırıyı anlatıyor.

Kars, Ardahan ve Erzurum’a yönelik operasyonları anlatan askeri harita


Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman Kimdir?

Tarihi bilgilere göre, Geyman’ın 13 Nisan’da 1878 yılında Kars’ta bir hastalıktan hayatını kaybetti. O dönem Rus askeri tarihi bilgilerde Ardahan’ın Kars’a ait bir eyalet olarak görüldüğü biliniyor.

Rus ressam Aleksey Kivşenko’nun Ardahan kalesine hücumu anlatan tablosu

Tümgeneral Geyman, 1839 yılında orduda göreve başladı. Kafkasya’da askeri operasyonlara katıldı. Geyman, Rusya tarihinde “Kafkasya’nın fatihi” olarak tanınan bir general. 1877-1878 yılında Rus-Türk savaşına general olarak katıldı. Ardahan kalesinin alınmasında gösterdiği kahramanlıktan dolayı Çarlık yönetimi tarafından altın ve pırlanta kaplamalı kılıç ve çok sayıda madalya ile ödüllendirildi. Kars, Ardahan bölgesindeki çatışmalarda Muhtar Paşa ve İsmail Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerine karşı savaştı. Hastalandı ve 13 Nisan’da Kars’ta hayatını kaybetti. Rus tarihi bilgilerinde Geyman’ın nerede toprağa verildiği konusunda bir bilgi yok.

Sputniknews - DHA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar