Türkiye'de yabancı ekiplerin sürdürdüğü arkeoloji kazıları da 12 aya çıkartılacak

Türkiye'de yabancı ekiplerin sürdürdüğü arkeoloji kazıları da 12 aya çıkartılacak

Yıl boyu arkeoloji kazısı sistemine yurt dışından gelen arkeologların sürdürdüğü kazılar da dahil edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kazı ve restorasyon çalışmalarına atayacağımız koordinatörlerle birlikte yoğun ekip, teknik ekipman ve bütçe desteği sunarak kazı ve restorasyon çalışmalarını buralarda da tüm yıla yayacağız." dedi.

Efes Antik Kenti içinde antik tiyatro girişinde düzenlenen "Geleceğe Miras Sonsuz Efes" projesinin tanıtımı ve Efes Dijital Deneyim Müzesi açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, arkeoloji Kazılarına ivme ve süreklilik kazandırma hedeflerini : "Proje kapsamında yabancı heyetlerin ülkemizde yasal çalışma sürelerinin sınırlı olması ve akademik takvimleri sebebiyle dar bir zaman aralığında gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmalarını yıl boyunca sürdürmek üzere Bakanlık adına Türk bilim insanlarından birer koordinatör görevlendireceğiz. Yabancı kazı heyetlerimiz bu süreçte çalışmalarına elbette ki devam edecektir. Bakanlığımız adına görevlendirilecek koordinatör vasıtasıyla çalışmaların yıl boyunca kesintisiz devam etmesini sağlayacağız. Efes Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarımız öncelikli olmak üzere yine Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yabancı bilim heyetlerince yürütülen Hierapolis, Afrodisyas, Pergamon gibi kazılarımızı da bu proje kapsamına alacak, Bakanlığımızca üstlenilecek projeler yanında verilecek yoğun destek ile kazı ve restorasyon çalışmalarımıza Side, Olympos, Phaselis ve Syedra gibi alanlarda olduğu gibi ivme ve süreklilik kazandıracağız." sözleri ile açıkladı. 

Ersoy, 2023 yılında Patara, Side, Olympos, Phaselis, Syedra antik kentlerinde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarına toplam 400 milyon lira ödenek sağladıklarını, bu çalışmalarla ziyaretçi sayısını 2019 yılına göre yüzde 47 arttırdıklarını dile getirerek, 2024'te de bu alanlara 500 milyon lira ödenek sağlayacaklarını aktardı.

Yabancı bilim heyetlerinin çalışma yaptığı antik kentlerle ilgili yeni düzenlemeye dikkat çeken Ersoy, "Malumunuz yabancı heyetler tarafından Bakanlığımız adına gerçekleştirilen kazı çalışmalarının bütçesini kazıyı yapan ülkenin akademik birimleri sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Efes başta olmak üzere yabancı bilim heyetlerince gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmalarına da bugün itibarıyla atayacağımız koordinatörlerle birlikte yoğun ekip, teknik ekipman ve bütçe desteği sunarak kazı ve restorasyon çalışmalarını buralarda da tüm yıla yayacağız." diye konuştu.

Geleceğe Miras Sonsuz Efes projesinin tanıtımı ve Efes Dijital Deneyim Müzesi açılış töreniyle ilgili haberin detaylarına bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Benzer Haberler & Reklamlar