Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 100. Yıl Serisi'nde Atatürk'ün üç eseri yer alıyor

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 100. Yıl Serisi'nde Atatürk'ün üç eseri yer alıyor

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutladığı günlerde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,16 kitaptan oluşan özel bir seri oluşturdu. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat yazdığı üç eser de yer alıyor. Kitaplardan ilki Nutuk. İkincisi Atatürk’ün geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz olması amacıyla 1937 yılında yazdığı Geometri kitabı. Üçüncüsü ise Zabit ve Kumandan ile Hasbihal...

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sözen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bir dönemde, Atatürk’ün bize bıraktığı bu çok kıymetli emanetin değerini en doğru şekilde kavrayabilmek için yakın tarihimize ilişkin kitaplar büyük önem taşıyor. Bu düşünceden hareketle Kültür Yayınları’nın Cumhuriyetin kuruluş dönemine ve 100 yıllık tarihimize farklı pencerelerden bakan eserlerinden bir seçki oluşturarak 100. Yıl Serisi’ni hazırladık. Seride yer alan, bizzat Büyük Önderimizin kaleme aldığı kitaplar zamanının ötesindeki vizyonunu daha iyi anlamamızı sağlarken; anı kitapları dönemin ruhunu derinden hissetme imkânı sunuyor. Antropolojiden ekonomiye, dış politikadan felsefeye farklı disiplinlerin süzgecinden 100 yıllık tarihimize bakan araştırma ve inceleme kitapları da okuyanlara yeni perspektifler sağlıyor” diye konuştu.

İş Bankası’nın fikri temellerinin İzmir İktisat Kongresi’nde atıldıktan sonra 1924 yılında kurulduğunu; bu nedenle bu yılın Banka için de 100 yıllık bir tarih anlamına geldiğini söyleyen Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu özel yıla ilişkin kutlamalarımıza Mart ayında, Müzelerimizde açtığımız ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sergisi ile başladık. Cumhuriyetimizin ilk 15 yılında başarılan iktisadi ve sosyal kalkınmaya dair sergimiz hala ziyaretçilerini kabul etmeye devam ediyor. Eylül sonunda Atatürk’ün bugün de geçerli vizyonerliğini tekrar vurgulamak ve geçmişten aldığımız güçle ikinci yüzyılımıza hazırlanırken izleyeceğimiz yola ışık tutmak üzere uluslararası ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış’ konferansını gerçekleştirdik. 29 Ekim’de de 100. yıla kalıcı bir armağan olarak eski Beyoğlu Şubemizin bulunduğu binada Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin kapılarını açacağız. Kültür Yayınları’nın oluşturduğu 100. Yıl Serisi’nin de yıl boyu sürdürdüğümüz kutlamalara düşünsel anlamda önemli bir katkı sunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten üç eser

Seride okurları öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat yazdığı üç eser bekliyor. Bunlar arasında Nutuk’un yanı sıra Atatürk’ün geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz olması amacıyla 1937 yılında yazdığı Geometri kitabı ve ilk baskısından sonra 1956’da Hasan Âli Yücel tarafından Kültür Yayınları’nın ilk kitabı olarak yayımlanan Zabit ve Kumandan ile Hasbihal yer alıyor.

Atatürk’ün yakın çevresinde yer alan Afet İnan ve Kılıç Ali’nin hatıraları ile Özer Ozankaya’nın dünyada alanının önde gelen isimleriyle yaptığı söyleşilerden derlediği Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti kitabı Büyük Önder’in farklı bakış açılarından nasıl değerlendirildiğini ortaya koyuyor.

Türkiye, Kurtuluş Savaşı ve İktisat Tarihi

Sina Akşin Kısa Türkiye Tarihi kitabında 19. yüzyılın başındaki ilk reform çabalarından 2000’li yıllar Türkiyesine uzanan çağdaşlaşma serüvenini anlatırken; Celâl Erikan’ın yazdığı Rıdvan Akın’ın hazırladığı Kurtuluş Savaşı Tarihi‘nde destansı savaş tüm yalınlığıyla ve bilimselliğe yaraşır bir nesnellikle aktarılıyor. Şevket Pamuk’un gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısı ile seride yer alan Türkiye’nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi kitabı ise 19 ve 20. yüzyılda iktisadi gelişmeleri bir bütün olarak ele alarak bugünkü Türkiye ekonomisinin kimi özelliklerinin kökenini 19. yüzyıldaki dönüşümlerde arıyor.

Antropoloji, Felsefe, Aydınlanma ışığında tarih okumaları

Zafer Toprak’ın Tanzimat sonrası yüz yılı kapsayan bir bilim tarihi niteliğindeki Cumhuriyet ve Antropoloji ve çağdaş Türkiye’nin oluşumunun arka planına odaklanan Atatürk – Kurucu Felsefenin Evrimi kitapları da seride yer alıyor. A. M. Celâl Şengör’ün Hasan Âli Yücel ve Türk Aydınlanması kitabı ise çok yönlü bir Cumhuriyet aydını olan Yücel’in bugüne ve yarınlara ışık tutacak zenginlikteki düşünce dünyasını gözler önüne seriyor. Cumhuriyetin İlk Sayımı – 1927 Nüfus Tahriri kitabında Genç Cumhuriyetin ilk dönemine ilişkin önemli veriler, Şevket Pamuk’un sunuş yazısıyla paylaşılıyor.

Yayına hazırlık aşamasında olan Türk Tarih Kurumu’nun ilk başkanı Tevfik Bıyıklıoğlu’nun Atatürk Anadolu’da 1919-1921 kitabı; Hazal Papuççular’ın Cumhuriyetin Dış Politikası 1923-2023 isimli çalışması ve Gürbüz Tüfekçi’nin Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar derlemesi de kısa süre içinde seride yerlerini almayı bekliyor.

100. Yıl Serisinin ktapları

 

Gençler için Fotoğraflarla Nutuk / Mustafa Kemal Atatürk

Geometri / Mustafa Kemal Atatürk Zabit ve Kumandan ile Hasbihal / Mustafa Kemal Atatürk Atatürk – Kurucu Felsefenin Evrimi / Zafer Toprak Atatürk Hakkında Hatıralar Belgeler / Afet İnan Atatürk’ün Sırdaşı Kılıç Ali’nin Anıları / Derleyen: Hulûsi Turgut Cumhuriyet ve Antropoloji / Zafer Toprak Cumhuriyetin İlk Sayımı – 1927 Nüfus Tahriri Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti / Özer Ozankaya Hasan Âli Yücel ve Türk Aydınlanması / A. M. Celâl Şengör Kısa Türkiye Tarihi / Sina Akşin Kurtuluş Savaşı Tarihi / Celâl Erikan (Hazırlayan: Rıdvan Akın) Türkiye’nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi / Şevket Pamuk Atatürk Anadolu’da 1919-1921 / Tevfik Bıyıklıoğlu (Yayına hazırlanıyor) Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar / Gürbüz Tüfekçi (Yayına hazırlanıyor) Cumhuriyetin Dış Politikası 1923 – 2023 / Hazal Papuççular (Yayına hazırlanıyor) 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar