Prof. Dr. Ortaylı, Ankara'nın bir kasaba olarak bilinmemesi gerektiğini bildirerek Ankara'nın kitaplarda öğretildiği gibi toz, toprak içinde bir şehir olmadığını, Roma dönemindeki Galatya Eyaleti'nin başkenti Anküra olduğunu hatırlattı.…
Ulu Önder Atatürk'ü ölüm yıldönümünde yad ederken, onun arkeoloji alanında imza attığı icraatları da yad ediyoruz. Tarih TV'de yayınlanan Akropolis programında Atatürk ve Arkeoloji konusu ele alındı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hasta yatağında "Trakya höyüklerinden çıkarılan eserleri görmek istemiş, sonra da kazılara devam ediniz, memleketimizin kültür zenginliklerini daha çok bulacaksınız " demişti.
Ulu Önder Atatürk'ün 84 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki 71 numaralı odada 3 ay süren restorasyon çalışması tamamlandı. Atatürk'ün vefat ettiği odadaki çalışmaları Milli Saraylar Restorasyon Daire Başkanı Gökşen Canıyılmaz…
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, savaşın ayrıntılarını Başvekil Rauf Bey'e Dumlupınar'dan çektiği "Savaş beş gün beş gece aralıksız devam etmiştir. İlk 36 saat içinde 1. Ordu 100 kilometrelik hattı işgal eden düşmanı püskürtmüştür. Hezimete uğrayan…
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi mezunu 101 yaşındaki Türkolog Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, dilin bir milletin varlığının temel yapısını oluşturduğunu belirterek, gençlere bir konuda başarılı olmanın en önemli anahtarının o alanı…
Amasya'da, Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kente gelişinin canlandırılmasıyla başladı.
29 Ekim 1923'te Ulu Önder Atatürk liderliğinde Türk yönetim tarihinde yeni bir devir başlatarak Egemenliği kayıtsız, şartsız millete veren Cumhuriyet rejiminin 97. yılı kutlanıyor. Arkeolojik Haber olarak tüm okurlarımızın Cumhuriyet Bayramını…
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm cephelerde yanında taşıdığı üstünde 'Allah'tan gelen fetih yakındır' ayeti yazılı ipek sancak, Gaziantep Ticaret Odası Meclisi'nce onayıyla da 25 Aralık Panorama Müzesi'ne, sergilenmek üzere…
Afyonkarahisar'da, iki gün önce saatteki hızı 80 kilometreyi bulan lodos fırtınasında, Büyük Taarruz Şehitliği'nde bulunan 18 metre yüksekliğindeki Atatürk Anıtı'nın yıkıldı.
Atatürk'ün 1929'da heykeltraş Kenan Ali Yontuç yapılan vücut ölçüleriyle aynı heykelinin restorasyonu tamamlandı. Atatürk Heykeli, Tekirdağ'daki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'ne konuldu
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e armağan edilmek üzere Sivas Sanat Evi'nde 3 kadın tarafından 6 yılda dokunan 86 yıllık tarihi halı, satışa çıkarıldı.
Sürgünde, Osmanlı Hanedanlığı'ndan birçok aile üyesinin intihar ettiğini söyleyen Mourad, 'Biz vatansever insanlarız, ülkemizin düşman işgalinden kurtulmasını bizler de çok istedik. Osmanlı Hanedanlığı üyeleri, Kurtuluş Savaşı sonrası sürgüne…
Pembe Köşk namlı İsmet İnönü Evi'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle "Demokrasiye Geçiş Çabaları: 1945-1950" konusu sergi açıldı.
Dışişleri Bakanlığı, Milli Mücadelenin 100. Yılı dolayısıyla arşivindeki bazı belgeleri ilk kez yayınladı. 100. Yılında 1919: Arşivimizden Belgeler özel yayını daha önce yayınlanmamış belgeler içeriyor. Atatürk'ün Mustapha Kemal Pasha şeklinde Latin…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle, yanındaki çınar ağacına zarar vermemesi için raylarla bulunduğu yerden taşınan Yalova'daki "Yürüyen Köşk" bakıma alındı.
ÇOMÜ Akademisyeni Osmanlı Arkeolojisi bölümünden Mübarek İpek ve Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi sorumlusu ÇOMÜ Akademisyeni Arkeolog Fecri Polat, Atatürk’ün arkeoloji ile ilgili sözlerini ve yazılarını derleyerek, Atatürk ve Arkeoloji adıyla…
Tokat'ta yüzyıldan uzun zamandır kahvehane olarak işletilen ve önemli olaylara ev sahipliği yapan tarihi bina, restore edilerek "Demokrasi Müzesi"ne dönüştürüldü.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Savarona yatında bir dönem kullanılan ancak bir süredir atıl durumda bulunan beyaz piyano Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarınca, restore edildi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 9. Ordu Müfettişi olarak görev yaptığı sırada kullandığı mühür, Tokat Şehir Müzesinde sergileniyor.