Türk Dili Konuşan Ülkeler için Ortak Türk Tarihi ders kitabı hazırlandı

Türk Dili Konuşan Ülkeler için Ortak Türk Tarihi ders kitabı hazırlandı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Konseye üye ülkelerin ortaokullarında okutulacak Ortak Türk Tarihi ders kitabının yazımının tamamlandığını bildirdi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım ise Tarih, arkeoloji, antropoloji alanında çalışmaları derinleştirmek gerektiğini söyledi.

TBMM tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansının "Ev Sahibi Fotoğraf Sağlayıcı/Host Photographer" olarak yer aldığı Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 8. Genel Kurulu İzmir'de gerçekleştirildi.

Etkinlikteki oturumda konuşma yapan Ömer Kocaman, Konseyin, Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek amacıyla kurulduğunu anımsattı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin kurucu üye olduğu Konseyde çok yönlü iş birliğinin devam ettiğini ifade eden Kocaman, Macaristan ve Özbekistan'ın da konseye dahil olmasıyla bu iş birliklerinin artacağını kaydetti.

- "Eğitim bakanları son değerlendirmeyi yapacak"

Eğitim alanında bir zirve gerçekleştirildiğini aktaran Kocaman, şöyle devam etti:

"Eğitim alanında devlet başkanlarının talimatlarının ardından ortak tarih, ortak edebiyat, ortak coğrafya konusunda Türk akademisiyle yakın iş birliğiyle çalışmaya başladık ve ortaokullara yönelik olarak ders kitabı olarak okutulmak kaydıyla Ortak Türk Tarihi kitabının yazımı tamamlandı. Önümüzdeki dönemde üye devletler milli eğitim bakanları ve bürokratlarının katıldığı toplantıda bu kitabın son değerlendirmesi yapılacak ve okullarda ders kitabı olarak okutulacak."

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Temizkan da Türk edebiyatlarındaki ortak konulara değinerek, 12. yüzyıla kadar olan dönemin Türk edebiyatında ortak dönem olarak adlandırıldığını anlattı.

Bunun nedenini, tek yazı dili ve edebiyata sahip olunması şeklinde açıklayan Temizkan, 13. yüzyıldan itibaren edebiyatın adının, "Türk Dünyası Edebiyatı" olarak adlandırılmasının daha doğru olduğunu vurguladı.

- "Karadeniz'in bizi birleştirmesi gerekiyor"

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Genel Sekreteri Asaf Hajiyev de Karadeniz'in her zaman dünya siyasetinde önemli yeri bulunduğunu belirtti.

Karadeniz'in ulaşım ağları, petrol ve doğal gaz alanında önemli bir rol oynadığına işaret eden Hajiyev, şunları kaydetti:

"Karadeniz Bölgesi'nde büyük projeler gerçekleştiriliyor. Bu projelerin temelinde de Türklük değerlerinin durması gerekiyor çünkü bu Türklük değeri halkları birleştiriyor. Türk değeri barıştır, sulhtur. Tarih bize gösteriyor ki çatışmalar dünyaya bir şey katmıyor. Bizim geleceğimiz sadece iş birliğinden geçiyor. Dinimize, kültürümüze, halkımızın ne olduğuna bağlı olmaksızın bu birlikteliğin kökünde bir değerin durması gerekiyor, bu da Türk değeridir. Bu açıdan Karadeniz'in bizi ayırmaması gerekiyor, Karadeniz'in bizi Türk değerleri üzerinde birleştirmesi gerekiyor."

***

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, TBMM tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansının "Ev Sahibi Fotoğraf Sağlayıcı/Host Photographer" olarak yer aldığı Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 8. Genel Kurulunda, TÜRKPA'nın 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "TÜRKPA'nın İlk On Yılı ve Parlamentolar Arası İş Birliğinin Geleceği: İş Birliğine Yeni Yaklaşımlar" başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, dilde, fikirde ve işte birlik anlayışıyla hareket ettiklerini belirtti.

Binali Yıldırım, 2008'de kuruluşunu gerçekleştirdikleri TÜRKPA'nın amacının Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin meclisler arası ilişkilerini çok taraflı olarak kurumsallaştırmak olduğuna değinerek, Türk dili konuşan ülkelerin hükümetleri arasındaki ilişkilerin yıldan yıla geliştiğini kaydetti.

Buna paralel olarak meclislerin de parlamenter diplomasiyi etkin olarak kullanması ve ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlaması için TÜRKPA gibi birçok kuruluşa ihtiyacı olduğunu ifade eden Yıldırım, "TÜRKPA'nın en önemli görevlerinden biri de budur. Dünyadaki benzer teşkilatlarla mukayese edildiğinde geçen 10 yılı başarılı olarak söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKPA'nın bugün itibarıyla kendini ispatlamış bir kuruluş haline geldiğini, TÜRKPA'ya değer katan diğer önemli bir paydaş ülkenin de Macaristan olduğunu belirten Yıldırım, 2013 yılında misafir üye olarak çalışmaya katılan Macaristan'ın 2014'de gözlemci statüsünü kazandığını, bu ülkenin varlığının, TÜRKPA'nın ilk genişleme adımı olmasının yanında kültürel ve coğrafi havzaya önemli katkı sağladığını dile getirdi.

Uluslararası kuruluşları ayakta tutan şeyin kurucu devletler ve o devletlerin sağladığı destekler olduğunu, Türk iş birliği kuruluşlarının da gücünü kendi devletlerinden aldığını kaydeden Yıldırım, "İnşallah önümüzdeki yıllarda birlikte kurduğumuz teşkilatlarımız çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürecektir." diye konuştu.

- "Tarihi birlikte yazıyoruz"

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Ortak dil, ortak kültür ve medeniyet şuuruna sahip milletin mensupları olarak biz tarihi birlikte yazıyoruz. Tarihte büyük devletler, medeniyetler kurmuş bir milletin evlatları olarak geleceğimizi birlikte inşa ediyoruz. Bir olursak diri olacağız, kardeş olacağız ve birlikte geleceği inşa edeceğiz." ifadesini kullandı.

Yıldırım, dilde, fikirde, birlik çağrısının ancak aynı istikamete bakmakla mümkün olabileceğine işaret ederek, bilim insanları, eğitimci, aydın ve iş insanlarının da bu konuda sorumluluk taşıdığını hatırlattı.

Ortak dil ve tarih çalışmalarına çok daha fazla zaman ayırmak gerektiğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Tarih, arkeoloji, antropoloji alanında çalışmaları derinleştirmemiz gerekiyor. Şurası bir gerçek ki kendimiz için bir şey yapmazsak kimse bizim için parmağını kımıldatmayacaktır. Bizler hedeflerimize çalışarak, üreterek dayanışma ile mutlaka erişeceğiz. Genç Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bize muasır medeniyetlerin üzerine çıkmak hedefi göstermiştir. Bu hedef, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin de aynı zamanda hedefi olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Ülkelerimizin altyapı ihtiyaçlarını giderip insanlarımızın niteliğini artıracağız. Aynı zamanda ahlak ve adalet değerlerine sarılıp akılla, bilgiyle çalışmamızı sürdüreceğiz. Çalışmayı liyakat sistemiyle destekleyeceğiz ve ehliyeti geliştireceğiz."

TÜRKPA'nın başarılı olması için devlet ve hükümet başkanlarının desteğine de teşekkür eden Yıldırım, TÜRKPA dönem başkanlığının Türkiye'ye geçtiğini sözlerine ekledi.

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov, TBMM tarafından İzmir'de düzenlenen ve Anadolu Ajansının "Ev Sahibi Fotoğraf Sağlayıcı/Host Photographer" olarak yer aldığı Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 8. Genel Kurulu'nun ikinci gününde düzenlenen basın toplantısında, bir sonraki toplantıya ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktardı.

TÜRKPA üyelerinin birbirini anlamasının önemine dikkati çeken Asadov, "Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra cumhuriyetler kuruldu. Biz yatsak bunu rüyamızda göremezdik. Arzularımız yavaş yavaş gerçekleşiyor. Özbekistan temsilci heyetinin de burada olması önemli. Birliğimizi bir adım öteye taşıdık. Bu samimi çabaların sonucudur. Türk dili konuşan devletlerin sayısı çoktur." dedi.

Oktay Asadov, toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye'ye misafirperverliği için teşekkür etti.

Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin de TÜRKPA toplantılarına ev sahipliği yapabilmek amacıyla gerekli altyapıyı hazırladıklarını aktararak, "Türk devletleri ve halkları arasındaki dostluğu kardeşliği yakınlaştırmak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz." ifadesini kullandı.

Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ise genel kurulda önemli konuların ele alındığını, bu konuların dünyadaki değişimleri de kapsadığını ifade etti.

Devletler arasındaki birliğin sağlanmasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da önemli payı olduğuna işaret eden Cumabekov, "Bugünkü toplantımızın önemli amacı şudur, bizim bir dileğimiz var. Dünyada savaş olmasın, hep barış olsun. Çocuklarımız ölmesin." diye konuştu.

Cumabekov, Türk dili konuşan ülkeler arasındaki birliğin geleceğin inşasında rol oynadığını vurgulayarak, "Çok kişi olursak dünyadaki en iyi uluslararası kurumların lideri olacağız." dedi.

Basın toplantısının ardından TÜRKPA 8. Genel Kurulu sona erdi.


Benzer Haberler & Reklamlar