Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya sordu: Sümela'nın hazinesi nerede?

Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya sordu: Sümela'nın hazinesi nerede?

Milletvekili Kaya; TBMM Başkanlığına verdiği önerge ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanı’na Sümela Manastırı’ndan çıkarılan define ve kıymetli eşyaların akıbetini ve Sümela Manastırı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağını sordu.

Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Sümela Manastırı ile ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi vererek Sümela Manastırı'nın kayıp hazinelerinin akıbetini sordu

Kaya verdiği önergede Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplandırmasını istediği “Sümela Manastırı’ndan çıkarılan define ve kıymetli eşyaların akıbeti ve Sümela Manastırı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı” sorusunu yöneltti.

Ahmet Kaya önergesinde şu ifadeleri kullandı;

“Devlet Arşivlerinde yer alan kayıtlara göre;

1925 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Şükrü Saraçoğlu Başbakanlık’a yazdığı yazı ile Sümela Manastırı’nda define ve kıymetli bazı eşyaların çıkarıldığına dair hükümete ihbarda bulunmuştur. Bunun üzerine çıkarılan bazı define ve kıymetli eşyaların Ankara’ya götürüldüğü belirtilmiştir.

Arşivde yer alan resmi yazışmalara göre define olarak söz edilen manastırda bulunan ve kayıt altına alınan eserler arasında,

* Bir adet altın yaldızlı hızmayla kaplanmış bir taç

* Bir sandık içinde gümüşle altın yaldızlı, üzerinde Rusça yazılı mine ve taşlarla süslenmiş tabak takımı

* 125 gram ağırlığında etrafı yeşil taşlarla süslü, etrafı işlemeli hac ve ayağı

* 350 gram ağırlığında altın yaldızlı gümüş ayaklı kupa

* Sekiz adet üçer kilo ağırlığında yedi parça kupayla birlikte kaşık takımı

* İki adet 250 kilogram ağırlığında kilise şeklinde kahve şeker kutuları

* Bir kilo 600 gram ağırlığında gümüş sini

* Bir kg ağırlığında yedi parça gümüş tepsi, çok sayıda el yazması kitap bulunmaktadır.

* Bu define ve kıymetli eşyaların bugün nerede olduğuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Biz Trabzonlular olarak, Sümela Manastırı’ndan çıkarılan ve dünya mirası olabilecek değerdeki eserlerin Trabzon’a geri getirilmesini istiyoruz ve Maçka İlçemizde kurulacak bir müze ile sergilenerek insanlığın hizmetine sunulması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu doğrultuda, TBMM Başkanlığına verdiğim önerge ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanı’na Sümela Manastırı’ndan çıkarılan define ve kıymetli eşyaların akıbetini ve Sümela Manastırı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağını sordum."

www.haber61.net


Benzer Haberler & Reklamlar