Tire'de yol yapım çalışmasında tarihi odalar bulundu

Tire'de yol yapım çalışmasında tarihi odalar bulundu

Bulunan odalar ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, incelemesinden sonra, alanda ne gibi bir çalışma yapılacağına karar verilecek.

İZMİR: Tire ilçesinde belediyece yürütülen yol yapım çalışması sırasında tarihi odalar bulundu.

Tire Balcı Caddesi'ndeki çalışmalar sırasında baca benzeri bir yapıya rastlayan işçiler, yetkililere haber verdi.

Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve Tire Müze Müdürü Enis Üçbaylar alanda incelemelerde bulundu.

Kaymakam Demirezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, çöken kısımdaki tuğla örgüsüne bakıldığında 12 metrekarelik alanın bir Osmanlı yapısı olduğunun öngörülebileceğini belirterek, "Konu İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna aktarıldı. Gelip incelemelerde bulunacaklar ve sonrasında alanda ne gibi bir çalışma yapılacağına karar verilecek." dedi.

Belediye Başkanı Çiçek de bulunan odanın gizli bir ibadet yeri ya da bir şapel olabileceğini dile getirerek, "Tire'nin her tarafı tarih. Bulunan yer eski kemerli bir yapı. 3'e 4 metre ebatlarında. Orada bir etüt yapılması lazım. İçeride sağa sola giden kanallar var." diye konuştu.

Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı araştırmacı yazar Munis Armağan da aynı yerde 1976-1977 yıllarında yine Tire Belediyesi tarafından yürütülen yol yapım çalışmasında çökme meydana geldiğini anlatarak, alanın araştırma yapılmadan kapatıldığını ifade etti.

Armağan, "Bu bölge Tire'nin Rum mahallesidir. Alanda 1976-1977 yıllarında da odalar bulunmuştu. Hatta kendim içine girmiştim. Sokağın sonuna kadar uzayan bir koridoru da vardı." ifadelerini kullandı.

Munis Armağan, "Burası hamam ya da kilise olabilir. İncelenmesi gerekir." dedi.
 

AA Dilek Kart,  Mutlu Hazer


Benzer Haberler & Reklamlar