TİKA Batı Şeria'daki Fatıma Hatun Camisini restore etmeyi planlıyor

TİKA Batı Şeria'daki Fatıma Hatun Camisini restore etmeyi planlıyor

Mescid-i Aksa'daki Kubbet'us-Sahra Camisinden sonra Filistin havzasındaki en büyük kubbeye sahip Lala Mustafa Paşa'nın ilk eşi Fatıma Hatun tarafından yaptırılan Fatıma Hatun Camisinin TİKA tarafından restore edilmesi bekleniyor.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde "Ulu Camii" olarak bilinen Fatıma Hatun Camisi, 1566'da Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Memluk Sultanı Kansu Gavri'nin torunu ve Osmanlı Sadrazamı Lala Mustafa Paşa'nın ilk eşi Fatıma Hatun tarafından yaptırılmış.

Fatıma Hatun, Suriye'ye gerçekleştirdiği bir yolculuk esnasında bu topraklardan geçtiği sırada caminin yapımına karar vermiş. İslam ordularının 636 yılındaki fetihlerinin ardından Cenin'de inşa edilen küçük bir mabedin üzerine yeniden bina edilen Fatıma Hatun Camisinin yapımı yaklaşık iki yıl sürmüş.

İbadet alanı yaklaşık bin metrekare olan, bir minaresi ile bir kubbesi bulunan ve yaklaşık 3 bin 500 dönüm arazi üzerinde inşa edilen Fatıma Hatun Camisi yaklaşık 4 bin kitabın bulunduğu büyük bir de kütüphaneye sahip.

- Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden

Yaklaşık 500 yaşındaki bu cami yıllar içinde defalarca restore edilmiş. Tarihi Filistin kentlerinden Akka'daki Cezzar Ahmed Paşa Camisi ve Remle'deki Ulu Cami ile benzerlikler taşıyan Fatıma Hatun'un mirası, Osmanlı'nın bu topraklardaki en eski eserlerinden biri sayılıyor.

Etrafı kadim Osmanlı eserleriyle çevrili cami yıllar içinde yapılan restorasyonlarla genişletilmiş. Güney kısmında tek minareye sahip Fatıma Hatun Camisinin kadınlar için ayrılan namazgahı ve bir de kütüphanesi var.

- TİKA restore etmeyi planlıyor

Yakın zamanda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'ndan (TİKA) bir heyetin camiyi ziyaret ettiği ve TİKA'nın bu kadim Osmanlı eserini restore etmeyi planladığı belirtiliyor.

Fatıma Hatun Camisi külliyesi içinde caminin bilinen ilk müezzini olan Ali Çavuş'un kabri de bulunuyor. Tarihi belgelere göre, Ali Çavuş, caminin restorasyonunda yer almış ve kendisi Osmanlı halifesi tarafından tayin edilen ilk müezzin. Türk asıllı olan Ali Çavuş, Cenin'de yaşamış ve burada vefat etmiş."

- Kubbet'us-Sahra'dan sonra Filistin'in en büyük kubbesi

Yıllar boyunca Şam ile Mısır arasında ticaret yapan kervanların uğrak yeri olan Fatıma Hatun Camisi, Mescid-i Aksa'daki Kubbet'us-Sahra Camisinden sonra Filistin'in en büyük kubbesine sahip .

AA


 


Benzer Haberler & Reklamlar