Thames'te bulunan kafatası kemiği 5,600 yıllık fosil parçası çıktı

Thames'te bulunan kafatası kemiği 5,600 yıllık fosil parçası çıktı

İngiliz polisi Thames Nehri’nden çıkan kafatası parçasını önce bir cinayetin kalıntısı sandı fakat adli tıp incelemesinde kemiğin, 5.600 yıllık olduğunu ve neolitik dönemde yaşayan bir delikanlıya ait olduğunu anlaşıldı.

Londra Müzesi (Museum of London) 20 Şubatta kırık bir ön kafatası parçası sergilemeye başladı.  MÖ 3.600 yıllarına tarihlenen kafatası parçası İngiltere'de bulunan en eski insan kalıntılarındandı ve Thames nehrinde bulunmuştu.

Kafatası parçası, Thames nehrinin çamurlarından İngilizce'de Mudlark olarak adlandırılan nehir çamurlarında değerli kalıntıları arayarak geçimini sağlayan bir kişi tarafından bulunmuştu.  Mudlark denilen "çamur definecileri" İngiltere'de çok eski zamanlardan beri görülüyor ki kısa bir süre önce Thames nehrinde yaklaşık 500 yıllık, uzun deri çizmeler giyen bir “mudlark” iskeleti bulunmuştu.

Çamurda para edebilecek kalıntılar araştıran adam kafatası kemiği parçasını bulunca polisi aradı.

Metropolitan Polis Teşkilatı (Londra Polis Örgütü) kafatası parçasının önce öldürülerek nehre atılan bir cesede ait olabileceği ihtimali üzerinde durdu. Kriminal Dedektif Matt Morse, “Thames sahilinde insan kafatası parçası bulunduğu haberi üzerine, cinayet bürosu ekipleri olaya el koydu. Başlangıçta kemiğin kaç yıllık olduğu bilinmiyordu. Kafatası sahibine ait başka kemik parçaları bulamilmek amacıyla nedirde araştırma yapıldı. Ancak civarda daha fazla kemik bulunamadı. Daha sonra kemik parçasının yaşını öğrenebilmek için radyokarbon tarihleme yöntemine başvurduk. Sonuç şaşırtıcıydı, kafatası parçası, takriben 5.600 yıl önce yaşayan 18 yaşın üzerindeki bir erkeğe ait çıktı" açıklamasında bulundu.

Londra Müzesi İnsan Osteolojisi Küratörü Dr. Rebecca Redfern “Bu inanılmaz derecede önemli bir bulgu ve Londra Müzesi'nde sergilemek için çok heyecanlıyız. Thames bizim için çok zengin bir tarih kaynağı ve biz de kıyıya çıkan buluntulardan sürekli yeni şeyler öğreniyoruz. Metropolitan polisine de bu konuda bizimle birlikte çalıştıkları için minnettarız. Yeni keşfi görmeleri için ziyaretçileri müzemize bekliyoruz" dedi.

Kafatası parçası Çarşamba gününden itibaren Thames kıyılarında keşfedilen diğer Neolitik buluntularla birlikte Londra Müzesinde ziyarete açıldı.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar