Tekirdağ'da Gaziköy Kentsel Sit alanı oldu

Tekirdağ'da Gaziköy Kentsel Sit alanı oldu

Gaziköy Mahallesi, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel Sit alanı olarak da kabul edildi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi "Miras Atölyesi 2" projesi kapsamında bulunan Gaziköy Mahallesi, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından arkeolojik SİT'ten sonra kentsel SİT alanı olarak da kabul edildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi açıklamasına göre, Şarköy'e bağlı, Ganos Dağı eteklerinde Marmara Denizi kıyısında yer alan Gaziköy Mahallesi, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla kent 1. ve 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, halkın SİT kısıtından kaynaklanan imar sıkıntısını çözmek üzere iskanın bulunduğu 2. derecedeki alanın kentsel arkeolojik SİT'e dönüştürülmesi çalışmalarına başlandığını ve 41 taşınmazın tescil fişinin, Arkeoloji Müzesi ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğünce hazırlandığını anlattı.

Hazırlanan dosyanın Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne sunulduğunu aktaran Albayrak, kurulun 13 Nisan'da konuyu gündemine alıp kentsel arkeolojik SİT kararı aldığını kaydetti.

Albayrak, şunları kaydetti:

"Şarköy'ün kültür mirasını en fazla yansıtan mahallelerinden biri de Gaziköy. Biz bu bölgenin kalkınması ve kültür varlıklarının onarılıp korunarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesini istiyoruz. Alınan bu kararla tescillenen yapıların restorasyon çalışmaları yapılmaya başlanacak. Bu kararın alınmasında İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin başta olmak üzere emeği geçen tüm personelimi tebrik eder bölgemize hayırlı olmasını dilerim. Gaziköy’de bulunan tarihi yapılar ve evlerde basit onarım dahi yapılamazken, karar sonrası vatandaşlar belirlenen tescilli binalar üzerinde aslına sadık kalarak onarım ve mevcut eski temellerin üzerine yöresel mimari ve malzemeler ile yapı hakkına sahip olacak."


A.A. Emrah Gökmen 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar