Tarihi Sapaca Kalesi turizme kazandırılacak

Tarihi Sapaca Kalesi turizme kazandırılacak

Erzurum'un Uzundere ilçesinde, İpek Yolu üzerinde bulunan ve Orta Çağ'da çeşitli medeniyetlerin hakimiyetinde olan Sapaca Kalesi, tarihi dokusuna ve ihtişamına uygun olarak restore edilecek.

ERZURUM:  Erzurum'un Uzundere ilçesinde, İpek Yolu üzerinde bulunan ve Orta Çağ'da çeşitli medeniyetlerin hakimiyetinde olan Sapaca Kalesi, tarihi dokusuna ve ihtişamına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırılacak.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, bölgenin güvenliği ve ticareti açısından da önem taşıyan Sapaca Kalesi, 1547'de Osmanlı hakimiyetine girdi. Kale restore edildikten sonra Osmanlı'nın Kafkaslar'a açılan kapısı oldu.

Orta Çağ'dan günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Sapaca Kalesi'nin yıkılan duvarlarının ve kaybolan mimarisinin yeniden gün yüzüne çıkması için restorasyon kararı alındı.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, yaptığı açıklamada, kalenin restorasyonu için çalışma başlattıklarını ve resmi makamlara talep yazılarını gönderdiklerini söyledi.

Uzundere ilçesinin tarih boyunca birçok Türk devletine ev sahipliği yaptığını, Sapaca Kalesinin de güvenlik, din ve keşif yönünden tarihi bir öneminin olduğunu anlatan Özsoy, "Kalenin yanında diğer kalelerle irtibatı sağlayan gözetleme kulelerinin varlığını, bunun yanında dini ve keşif amaçlı görevleri icra ettiğini biliyoruz. Kale, ilçemizde bu önemini uzun yıllar korumuştur." dedi.

Özsoy, kalenin önemli kervan yolu üzerinde olduğunu ve bölgenin güvenliğini sağladığını belirterek, "Bu yapının Eşkisor Kalesi adıyla Orta Çağ veya Yakın Çağ döneminde inşa edildiği tarihçiler tarafından söylenir. Kale müstahkem bir yerde ve yolları çok iyi görmekte. Oltu ilçemizin de bağlantısı bu bölgeden yapılmakta. Oltu üzerinden de Kafkaslar'a gidiliyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde kervanların ve bölgenin güvenliğini sağladığı için kale tarih boyunca büyük önem arz etmiştir." diye konuştu.

Kale içinde bulunan depo ve su kuyularının askerlerin ihtiyaçlarını karşıladığını ve aslına uygun olarak yapılacağını dile getiren Özsoy, askerlerin iaşe ve ibate depolarının yanı sıra 3 adet su kuyusunun bulunduğunu, birinin kaynak suları diğer ikisininde kar sularının birikmesi sonucu yaz aylarında ve diğer dönemlerde kullanıldığını anlattı.

Özsoy, "Sapaca Kalesi'nin onarımının Osmanlı döneminde bir kez yapıldığını biliyoruz. Bizim de ikincisini yapmak için talebimiz oldu. Ancak eserlerin onarımı bir bütçe meselesidir. Engüzekkapı Kalesi'nin bakım ve onarımı yapıldıktan sonra Sapaca Kalesi'nin de rölöve ve restitüsyon projelerini hazırlatıp aslına uygun bir şekilde yaptırarak Türk turizmine kazandıracağız." diye sözlerine ekledi.

AA Yunus Hocaoğlu 


Benzer Haberler & Reklamlar