Tarihi Kentler Birliği Edirne Semineri

Tarihi Kentler Birliği Edirne Semineri

Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği Seminer Edirne'de başladı.

EDİRNE: Tarihi Kentler Birliği (TKB) ve Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen "Trakya Kültür Öncelikli Yol Haritası Işığında Rotalara Bağlı Bölgesel İşbirliği" konulu Edirne Semineri başladı. 

Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, yaptığı konuşmada "Tarihi eserleri ortaya çıkarmak, onları iyileştirmek, korumacı ve yaşayan insanlara kullanımını temin etmek, gelecek kuşaklara aktarmak, sadece fiziki bir eserin muhafazası ve kullanılmasını temin etmiyor. Kültürümüzün, medeniyetimizin ve geleneklerimizin de kuşaktan kuşağa gelecek nesillere aktarılmasına fırsat veriyor" dedi.

Birliğin 15 yıla belki de 100 yıllık eser sığdırdığını belirten Tekinarslan, "Ülkemizin pek çok köşesinde değerli belediye başkanlarımızın gerçekten hiçbir tutum ve yaklaşım farkı, siyasi bakış farkı gözetmeksizin 'birlikte bir şeyleri yapalım, birlikte bir şeyleri yaşatalım' dediği platformu sağlıkla, cesaretli, kararlılıkla, başarıyla yürütmekte. Allah daim etsin diyorum. Tabi tarihi eserleri ortaya çıkarmak, onları iyileştirmek, korumacı ve yaşayan insanlara kullanımını temin etmek, gelecek kuşaklara aktarmak, sadece fiziki bir eserin muhafazası ve kullanılmasını temin etmiyor. Kültürümüzün, medeniyetimizin ve geleneklerimizin de kuşaktan kuşağa gelecek nesillere aktarılmasına fırsat veriyor." diye konuştu.

Ecdattan alınan mirasın geleceğe TKB'nin açtığı izde taşınacağını aktaran Tekinarslan, şunları kaydetti:

"Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı'nın belediyecilik hizmetlerinin yapay düzlemden çıkıp, ilerici bir düzleme kavuşmasına da vesile olduğunu düşünüyorum. Eminim ki bütün belediye başkanlarımız yapacakları her icraatta vatandaşlarımıza sunacakları her hizmette 'acaba 100 yıl sonra, 200 yıl sonra insanlar bunları ziyarete gelecek mi ve ben bunları yaparken 100 yıl önce, 500 yıl önce, bin yıl önce yapılan eserlere zararım oluyor mu, onlara bir sıkıntı yaratıyor muyum' diye düşünüyorlar. Bence bu çok önemli katkılardan biridir ve bizzat okul olmaya başlanmışlığın en büyük göstergesidir. Çok değerli Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız ifade ettiler, buradan bir Balkan şehirleri turu olacak. Kendilerine dönük bazı işte 'gezmeye gidiyorlar' şeklinde bizce sadece komik karşılanabilecek ifadelerin olduğunu da ifade ettiler. Lütfen gezmeye devam ediniz, görmeye devam ediniz. Sizler gittiğiniz yerlere bizim gönül coğrafyamıza bizden bir nefes götürünüz, bizden bir umut götürünüz. Oradan da bizlere yapılması gereken vazifeleri getiriniz. Edirne, sadece Trakya'nın, Balkanların değil ecdadımızın bizlere bıraktığı en güzide yadigarlardan, eserlerden, şehirlerden birisi. Bu tarihi mesuliyetini bugün de yarın da taşımaya hazır."

"Özellikle kırsal mimariyi önemsiyoruz"

TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise birliğin son iki yıl içerisinde yeni felsefi açılımlar yaptığını söyledi.

Özellikle kırsal mimariyi önemsediklerini dile getiren Yılmaz, "Kırsalda ihmal edilmemesi gereken muhteşem köy konakları, muhteşem ata yadigarı binaların ve tesislerin köylerimizde harap olup, yıkılmak ve yok olmak üzere olduklarına hep birlikte tanıklık ettik. Özellikle 30 şehrin büyükşehir olmasıyla köylerimiz de bize bağlandıktan sonra, köylerimizdeki o muhteşem konakların yok olmasına tanıklık ettik. Bunların da kurtarılmasına yönelik bir çabanın gösterilmesini hep birlikte kendi içimizde yeni bir bilinçle bu noktaya gelmemiz gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Edirne'nin insanlığın ve tarihin en kadim şehirlerden biri olduğunu ifade etti.

Edirne'nin Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yaptığını dile getiren Gürkan, "Sahip olduğu coğrafyasıyla Türkiye'nin Balkanlara, Balkanların da Türkiye'ye açılan kapısıdır Edirne. Edirne'de gerçekten kamu kurumlarıyla, valiliğiyle, belediyesiyle, sivil toplum örgütleriyle, meslek odalarıyla, borsalarıyla, bir sinerji ve senkronizasyon var." diye konuştu.

Gürkan, seminere katılan davetlilere teşekkür etti.

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise birliğin çalışmalarının hız kesmeden sürdürdüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından Gürkan, Sözen'in doğum gününü pasta keserek kutladı ve minyatür Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri altın kemeri hediye etti.

Seminerin açılışına, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, belediye başkanları, kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Seminer yapılacak çeşitli sunumlarla devam edecek.

AA Cihan Demirci 


Benzer Haberler & Reklamlar