Tarihi hamam eğitim müzesi oldu

Tarihi hamam eğitim müzesi oldu

Bursa Belediyesinin restore ettirdiği 560 yıllık Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı, eğitim müzesi olarak kullanılacak

BURSA: Bursa'daki 560 yıllık Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı, Büyükşehir Belediyesince restore edilerek eğitim müzesine dönüştürüldü.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmanlı döneminin valisi İzzet Paşa tarafından 1868'de ıslahhane olarak kurulan Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bahçesindeki 560 yıllık hamam, restore edilip eğitim müzesi haline getirildi.

Restorasyonu tamamlanan binada incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapının, İzzet Paşa tarafından yoksul ve kimsesiz çocukları korumak amacıyla ıslahhane olarak açıldığını bildirdi.

Okulun 1899'da Hamidiye Sanayi Mektebi, 1952'de Bursa Erkek Sanat Enstitüsü, 1974'te Bursa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, son olarak 2014'te Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını aldığını ifade eden Altepe, tarihi yapının bahçesindeki 560 yıllık Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı'nı restore ettirdiklerini belirtti.

Bursa büyükşehir belediye başkanı Recep AltepeEğitim müzesine dönüştürülen binada okulun 148 yıllık tarihinin en iyi şekilde gözler önüne serileceğini vurgulayan Altepe, müzenin sonraki günlerde ziyarete açılacağını kaydetti. Altepe, şöyle devam etti:

"Tarihi miras çalışmaları kapsamında UNESCO listesine alınan bölgelerin çevresindeki çalışmalar devam ediyor. Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı da devlet hastanesinin doğu tarafında 560 yıllık geçmişi olan önemli bir eser. Tarihi eserleri restore etmenin yanında bu mekanları fonksiyon vererek yaşanılır mekanlar haline getirmek bizim için çok önemli. Bu esere de anlamlı bir fonksiyon verdik. Tarihi boyunca Bursa sanayisine teknik elemanlar yetiştiren okulun tarihinden kesitler, kullanılan alet, makineler, kitaplar, eski belgeler gibi her türlü hatıra burada yaşatılacak."


AA Cem Şan


Benzer Haberler & Reklamlar