Türkiye’de kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar, her yıl çoğunluğu sikke olmak üzere 1 milyondan fazla eserin yurt dışına çıkarılmasını engelliyor. 2002’den bu yana 13 binden fazla eser iade edilirken, uluslararası iş birlikleri ve eğitim faaliyetleri sürecin temelini oluşturuyor. Toplumsal farkındalığın artırılmasının kaçakçılıkla mücadelede kritik rol oynuyor.
Türkiye’de Kaçakçılıkla Mücadelede Yıllık 1 Milyon Eser Kurtarılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yürütülen kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları, her yıl dikkat çekici sonuçlar vermeye devam ediyor. Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, yürütülen operasyonlar sayesinde çoğunluğu sikke olmak üzere 1 milyondan fazla tarihi eserin yurt dışına kaçırılmasının engellendiğini açıkladı.
Gaziantep’te düzenlenen “Türk Kültür Mirası Stratejik İş Birliği Konferansı” kapsamında konuşan Boz, Türkiye’nin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yürüttüğü çok yönlü çalışmalarla bu alanda önemli bir başarı grafiği yakaladığını vurguladı.
Uluslararası İş Birliği ve İade Süreçleri
Boz’un verdiği bilgilere göre, 2002 yılından bu yana toplam 13 bin 453 kültür varlığı Türkiye’ye iade edildi. Bu süreçte özellikle uluslararası iş birliklerinin belirleyici rol oynadığına dikkat çekildi. Yurt dışından gerçekleştirilen iade süreçleri, yalnızca eserlerin geri kazanımı açısından değil, aynı zamanda uluslararası kamuoyuna verilen güçlü bir mesaj olarak da değerlendiriliyor.
Kurumlar arası koordinasyonun sahadaki başarıyı artırdığına işaret eden Boz, yurt içinde ele geçirilen eserlerin büyük bölümünün kaçak kazılar ve yasa dışı ticaret zincirinin erken aşamalarında yakalandığını belirtti. Böylece eserlerin izinin kaybolmasının önüne geçiliyor.
Eğitim ve Toplumsal Farkındalık Ön Planda
Kaçakçılıkla mücadelede yalnızca operasyonel başarıların yeterli olmadığına dikkat çeken Boz, eğitim ve farkındalık çalışmalarının da kritik önem taşıdığını vurguladı. Türkiye genelinde 7’den 77’ye yönelik programlarla toplumda kültür varlıklarına sahip çıkma bilinci oluşturulmaya çalışılıyor.
Günümüzde uluslararası müzeler, enstitüler ve koleksiyonların da eserlerin kökenine daha fazla önem verdiğini belirten Boz, geçmişte “aklanmış” kabul edilen eserlerin artık bu şekilde değerlendirilmediğini ifade etti. Bu dönüşüm, yasa dışı ticaretin küresel ölçekte daraltılmasına katkı sunuyor.


Selge Antik Kenti'nin Sessiz Çığlığı: Antik Mozaikler Tehdit Altında
Mavi Yolculuk'ta Dijital Dönüşüm: Mavi Bilet Uygulaması Başlıyor
Kavafyan Konağı'ndaki arkeoloji kazısında yeni çiniler bulunması ümit ediliyor
Humeyni, Bursa sürgününde MİT Belgelerinde İranlı Misafir olarak zikredilmiş