Surların Kenti Diyarbakır

Surların Kenti Diyarbakır

Diyarbakır surlarının tarihini konu alan "Surların Kenti Diyarbakır" belgeseli, yarın akşam TRT Belgesel'de yayınlanacak

Diyarbakır surlarının tarihini konu alan "Surların Kenti Diyarbakır" belgeseli, yarın akşam TRT Belgesel'de ekrana gelecek.

TRT'den yapılan yazılı açıklamaya göre, belgesel, yarın akşam saat 22.20'de TRT Belgesel'de ekrana gelecek.

İki yıllık bir çalışmanın ürünü yapımda Romalı asker Marcellinus, İranlı edebiyatçı gezgin Nasır-ı Hüsrev, İslam Tarihçisi Vakıdi ve Evliya Çelebi dilinden surlar anlatılıyor.

Artuklu Sultanı Melik Salih'in çizdiği plana göre inşa edilen "Ulu Beden" ve "Yedi Kardeş" gibi dünyada eşi benzeri olmayan burçların, bilimin, sanatın, kültürün doruk yaptığı bir medeniyeti gözler önüne serdiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kalenin geçirdiği savaşlar ve sonrasında yapılan tüm onarımlar, üzerindeki kitabelerden okunabiliyor."

Belgeselde, bu kitabelerde neler yazdığı açıklanıyor. Sadece kitabeler değil, taşa yazılmış sembollerle kuşatılmış motifler konu ediliyor.

1960-61 yıllarında İç Kale'de bulunan Höyük'te yapılan kazılarla Artuklu Saray izlerinin ortaya çıkışı,

Urfa Kapı üzerinde yer alan kitabe ve motiflerin açılımı, Akkoyunlu'nun ve Mervanoğulları'nın bıraktığı eserler, Selçuklu medeniyetinin katkıları ve izleri, Osmanlı'nın kenti alışı, Fransız Arkeolog Albert Gabriel'in 1932 yılında kentte araştırmalar yaptığı sırada sur duvarlarının yıkılmasını nasıl önlediği gibi birçok ayrıntıyı bulabileceğiniz belgeselde çok önemli bir detay da dikkat çekiyor.

Tarihi kent, bir cihan hükümdarını da misafir eder. Avrupalıların 'Muhteşem' unvanını verdikleri Kanuni Sultan Süleyman sefer dönüşü sıtmaya yakalanarak tedavi için Diyarbakır Karacadağ'da kalır.

Bu konukluktan günümüze, tarihe miras ünlü gazeli kalır, 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…" 

A.A. - Aynur Ekiz


Benzer Haberler & Reklamlar