Sümela Manastırı'nda gizli kalmış şapel bulundu

Sümela Manastırı'nda gizli kalmış şapel bulundu

Sümela Manastırı'nda iki yıldır süren restorasyon çalışmaları sırasında şimdiye dek fark edilmemiş bir şapel ve freskler ortaya çıktı.

Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik mekânlarından, yılda 600 bin kişinin ziyaret ettiği Trabzon Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı’nda, 2 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Restorasyon çalışmaları sırasında önceki hafta bugüne kadar görülmemiş bir şapel ve freskler ortaya çıktı. 

Ziyarete kapatılan Manastır’da, ‘Yamaç ıslah çalışması' adı altında kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekip çalışma başlattı. 3 aşamada yürütülen çalışmalarda 79 bin metrekare alanda kaya temizliği planlandı. Restorasyon çalışmaları sırasında bugüne kadar girilmemiş kuzey çatının üst sağ yamacında gizli bir geçitle ulaşılan nokta tespit edildi.

Hıristiyanların tapınak olarak kabul ettiği ‘şapel' olduğu tespit edilen alanda bugüne kadar görülmemiş ‘Cennet ve cehennem, ölüm ve yaşam' tasviri taşıyan fresklerin yer aldığı belirtildi.

Şapelin gün yüzüne çıkarılması ve ziyarete açılması için de çalışma başlatıldı. 30 metrelik yol yapımının planlandığı alan içindeki hasar gören fresk ve çatı kısımları yeniden onarılacak. Restorasyon süreci tamamlandığında ise Sümela Manastırı yeni bir ziyaret alanına kavuşmuş olacak.


Benzer Haberler & Reklamlar