Sümela Manastırı 2018 sonuna kadar kapalı kalacak

Sümela Manastırı 2018 sonuna kadar kapalı kalacak

20 aydır restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmaları sürüyor.

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, İHA'ya verdiği demeçte Sümela Manastırı'nın  2018 yılının sonuna kadar sürebileceğine dikkat çekerek kaya güçlendirmesiyle ilgili birinci etabın tamamlandığını söyledi.

Başkan Koçhan, "Sümela Trabzon'un dünyaya açılan penceresi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız burayla ilgili büyük bir restorasyon projesi başlattı. Bunun yanında da taş düşme tehlikesine karşı bir çalışma yapılıyor. Yaklaşık 50 milyon TL'lik bir proje. Sümela Manastırı belki 2018 yılının sonuna kadar kapalı kalacak. Burada düşme tehlikesi olan 60 tonluk kayalar var. Bununla ilgili ilk etap çalışması hızlı bir şekilde devam etti. Bu çalışmalar iş makinesiyle değil profesyonel dağcılar tarafından yapılıyor. Malzemeler teleferikle çekiliyor dolayısıyla çalışmalar yaz kış devam ediyor. Kapıya kadar olan ilk etap kısmı bitti. Şimdi kapıdan diğer tarafa olan kısmı devam ediyor. Belki 2018 yılının sonuna kadar Sümela Manastırı kapalı kalacak ancak Sümela Manastırı'nın gelecek 300-400 yılını bu projeyle kurtarmış olacağız. Bakanlığımız 50 milyon TL para harcayacak. Bu sene kapının yanına kadar ziyarete açılacağını düşünüyoruz. Sümela Manastırı'nın başladığı patika yerde bir kilise var o kiliseyi Turizm Bakanlığımızın üç boyutlu Sümela Manastırı içinde gezilecek elektronik müzeye dönüşmesi projesi var. Ayrıca üç tanede de seyir terası yapılacak yaklaşık 2 milyon ödeneği çıktı. Sümela manastırı kapalı kaldığı sürece hem seyir teraslarıyla hem küçük elektronik müzesiyle geleceğine yönelik çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Koray Koçhan, Sümela Manastırına telefrik projesinin olmazsa olmaz şartları olduğunu da belirtti.


Benzer Haberler & Reklamlar