Süleyman düğümü veya Solomon düğümü

Süleyman düğümü nedir, Aşıklar Düğümü nedir? Süleyman düğümü neyi sembolize eder?

Süleyman Düğümü; Süleyman'ın düğümü ve Aşıklar Düğümü (İngilizcede Solomon's knot, İtalyanca'da Nodo di Salomone) olarak da adlandırılan antik çağlardan beri kullanılan geleneksel bir dekoratif motiftir.

Geçmeli olarak birbirine bağlanmış iki kapalı ilmikten oluşur.  Aşkın, bağlılığın ve imanın sembolüdür. İki dünyayı veya sonsuzluğu sembolize ettiği de tahmin edilmektedir.

Motifin kapatılmadan, birbirini izleyen zincirsel ya da ya da dairesel dönüşümlü formları da vardır. Çoğu sanatsal kullanımda, motifin dönüşümlü olarak birbirinin üzerinden ve altından geçen ilmeklerler, merkezi bir karenin kenarlarını oluşturduğu, dört ilmeğin dört ayrı yönde dışarı doğru uzatıldığı dikkat çeker. Dört uzatma ilmiği oval, kare veya üçgen uçlara sahip olabilir veya yapraklar, kanatlar gibi serbest biçimli şekillerle sonlanabilir.

Bir çok kültürde değişik adlarla varlığı tespit edilmiştir.  Süleyman'ın düğümü genellikle antik Roma mozaiklerinde ve el işi oyalarda sıklıkla kullanılır.

Süleyman'ın düğümü genellikle antik Roma mozaiklerinde görülür. Sinegog mozaiklerinde ve Yahudi mezarlıklarında da kullanılmaktadır.

Orta Doğu’da pek çok İslami yapıda kullanılmış olması Süleyman'ın düğümününün, Müslüman geleneğinin ve İslam Sanatının da önemli bir parçası olduğunu gösterir.


Benzer Haberler & Reklamlar